Elisabeth Weeshuis Museum

Altaarstuk ‘Het Laatste Avondmaal'

Pronkstuk

Altaarstuk ‘Het Laatste Avondmaal'

Een van de pronkstukken uit onze collectie is een altaarstuk van de Culemborgse schilder Jan Deys uit 1573. Hij schilderde het nadat een eerder altaarstuk van zijn hand tijdens de Beeldenstorm in 1566 verloren ging. Met de prachtige maniëristisch geschilderde voorstellingen is het een van de meest in het oog springende werken in het weeshuis. Het vijfluik met als thema ‘Het Laatste Avondmaal’ is niet alleen van waarde voor stad en streek. Geplaatst op de Wbc-lijst (Wet beschermde voorwerpen cultuurbezit) is het ook van nationale waarde en wordt het onmisbaar geacht voor het Nederlandse cultuurbezit. Het altaarstuk is vrijwel compleet. Alleen de onderkast en de inhoud zijn in de huidige presentatie gereconstrueerd. Wilt u meer weten over het monumentale vijfluik? Kom dan in de Museumweek naar het prachtige stadje Culemborg. Dan kunt u het werk ook bewonderen in gesloten toestand. 

 

Delen

Museuminformatie

Elisabeth Weeshuis Museum

Elisabeth Weeshuis Museum

In de historische binnenstad van Culemborg staat het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland. Tussen 1560 en 1952 bood dit kolossale gebouw onderdak aan ruim zeshonderd wezen en halfwezen. De verhalen van toen komen tot leven in het weeshuismuseum. Hoe zag het leven in het weeshuis eruit voor de kinderen? Was het er streng en liefdeloos? Of had het leven ook zonnige kanten? En hoe gaat het met de wezen en halfwezen van nu? Ontdek het in het Elisabeth Weeshuis Museum! Bezoek de keuken, de meisjesrefter, de kelder, de spinzaal, de protectorenkamer en de slaapzaal. Waarom ziet de vaderkamer er heel anders uit dan de moederkamer? Het Elisabeth Weeshuis Museum is een schatkamer vol verhalen voor alle leeftijden.

In 2015 door de ANWB genomineerd als Het Leukste Uitje van Gelderland. 
 

Openingstijden

di t/m zo, 11-17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7,50, t/m 12 jaar / scholieren / studenten € 5


Museumkaart geldig

Activiteit

Gouden lezing Het Drieluik van Jan Deys

Gouden lezing Het Drieluik van Jan Deys

Zo 9 april, 15 uur: Gouden lezing: Het Drieluik van Jan Deys. Ds. Henri Veldhuis toont de verhalen die op het monumentale drieluik Het Laatste Avondmaal te zien zijn en vertelt over hun betekenis en samenhang. Speciaal voor deze lezing zijn de zijluiken gesloten, zodat u ook de prachtige voorstelling op de achterzijde kunt bewonderen. Duur ± 30 minuten. Gratis voor museumbezoekers met een geldig kaartje.