​Het meisje van Yde

Pronkstuk

​Het meisje van Yde

Voor haar terechtstelling schoren ze haar hoofd aan één kant kaal. Zestien lentes jong was ze nog maar. Ze was ongeveer 1,40 m lang en had blond haar. Rond het begin van de jaartelling werd dit pubermeisje gewurgd. Met een wollen bandje dat haar beul driemaal om haar hals draaide. Mogelijk werd ze ook nog met een mes gestoken, in haar hals bij het linkersleutelbeen. Bijna tweeduizend jaar lag ze in het veen bij het dorp Yde. Tot in mei 1897 twee arbeiders haar vonden en van schrik de benen namen. Dagen later werden de meeste lichaamsdelen en fragmenten van een mantel uit het veen gebaggerd. Helaas hoorden omwonenden ook van de ontdekking: ze namen stiekem bijna alle tanden mee en trokken het haar van het meisje los.

Delen

Exposities

14 feb 2017 - 25 jun 2017 Arnout van Albada - À Point

Arnout van Albada - À Point

Arnout van Albada (1968) geeft doodnormale objecten, voornamelijk etenswaren, een eigen podium. Van Franse kazen tot frambozen en van pudding tot gerookt spek: door Van Albada’s stillevens krijgen ze een bijzondere status. À Point is een Franse culinaire term voor ‘net gaar’. ‘Mijn onderwerpskeuze wordt bepaald door wat ik mooi, lekker of aantrekkelijk vind,’ zegt Van Albada. Met oog voor detail legt hij vervolgens subtiele contrasten in kleur, vorm en materiaal vast en geeft etenswaren en hun verpakkingen iets magisch. Zo kun je Van Albada’s geschilderde puddingen bijna proeven.

23 apr 2017 - 29 okt 2017 The Great Liao - Nomadendynastie uit Binnen-Mongolië

The Great Liao - Nomadendynastie uit Binnen-Mongolië

Hoe een klein nomadenvolk uitgroeide tot een supermacht in Azië. De grote archeologische tentoonstelling The Great Liao – Nomadendynastie uit Binnen-Mongolië (907-1125) vertelt het bijzondere verhaal van de machtige Liao-dynastie in de 10e en 11e eeuw. Een rijk dat zich uitstrekte over meer dan 4.000 km, van de Japanse zee in het oosten tot het Altajgebergte in het westen. Aan de hand van spectaculaire archeologische vondsten van de afgelopen 30 jaar krijg je een unieke inkijk in de cultuur van de Liao. Je waant je op de uitgestrekte steppe van Centraal Azië. Nog nooit eerder zijn de Liao-schatten in Nederland te zien geweest.

11 mrt 2017 - 10 sep 2017 Jan Sluijters - Werk op papier

Jan Sluijters - Werk op papier

Doorgaans zijn het de expressieve en kleurrijke schilderijen van Sluijters die de aandacht trekken. In deze expositie Jan Sluijters (1881-1957) – Werk op papier belicht het Drents Museum juist het kunstenaarschap van Sluijters als tekenaar. In de tentoonstelling zijn stillevens, landschappen, kinderportretjes, maar vooral vrouwenportretten – vaak naakt – te zien. Vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal is het uniek dat deze schatten van Sluijters nu tijdelijk uit het depot zijn gehaald.

 

Museuminformatie

Drents Museum

Drents Museum

Het Drents Museum, geopend in 1854, is een van de oudste musea van Nederland en hét museum voor Archeologie, Hedendaags Realisme en Kunst 1885-1935. Het beroemde meisje van Yde ligt hier, evenals de 6e-eeuwse muntschat die in het voorjaar van 2014 in Drenthe is gevonden. En wat dacht u van de oudste boot ter wereld? Kortom, houdt u van archeologie, dan is ons museum zeker een bezoek waard. Maar kom ook kijken naar onze mooie collectie kunst en kunstnijverheid. U komt binnen via het Koetshuis uit 1885 en kunt daar de trap af naar onze nieuwe tentoonstellingsvleugel uit 2011 voor de meer populaire exposities. Speciaal voor de jongste museumbezoekers is er het Kindermuseum.

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen 11-17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec gesloten

Entree - Toegangsprijzen

volw € 13, tot 18 jaar gratis, CJP € 8


Museumkaart geldig

Activiteit

Lezingen

Lezingen

4, 5, 6 en 7 april, 13 uur: Mysterie in het veen, lezing. Over het bekendste meisje uit de Drentse geschiedenis. 

Za 8 en zo 9 april, 13 uur, 14 uur en 15 uur: Mysterie van het meisje van Yde (familielezing, spel en verhaal). Hoe komt een meisje van zestien jaar oud in het veen terecht? Hoe het team van onderzoekers in de loop van ruim honderd jaar tijd steeds meer over haar te weten komt.  

Bovenstaande activiteiten zijn gratis voor museumbezoekers. Maandag 3 april zijn wij gesloten. Toegang museum € 8.