Topstuk Rene Daniels

Pronkstuk

Topstuk Rene Daniels

Topstuk_ReneDaniels_zonder titel

Dit is een schenking van Stichting Vrienden van het Dordrechts Museum, 2015. René Daniëls was de belangrijkste wegbereider van de hernieuwde belangstelling voor het schilderen in de jaren tachtig. Nog altijd wordt hij door jonge kunstenaars genoemd als een belangrijke bron. Dat maakt hem ook voor de collectie van het Dordrechts Museum tot een sleutelfiguur.
ZONDER TITEL | 1987 | RENÉ DANIËLS​

Delen

Exposities

28 okt 2016 - 28 apr 2017 Het oudste goud van de wereld

Het oudste goud van de wereld

Sinds het ontstaan van de planeet is goud al op aarde aanwezig. In het vijfde millennium vóór Christus ontdekten lokale stammen rond de Bulgaarse stad Varna als eerste in de wereld hoe ze goud en koper konden winnen uit erts. Het Dordrechts Museum toont in Het oudste goud van de wereld – Schatten uit Varna een bijzondere selectie gouden sieraden en gebruiksvoorwerpen van deze oude, hoog ontwikkelde cultuur. De voorwerpen zijn gevonden in de jaren 70 van de vorige eeuw, toen bij de aanleg van een industrieterrein in de omgeving van Varna een groot grafveld werd gevonden. Veel van de ruim 300 graven bevatten bijgiften, zoals fraai gedecoreerd aardewerk en koperen werktuigen als bijlen en speerpunten.  Het meest opzienbarend waren de gouden grafgiften: ze behoren tot de oudst bekende gouden sieraden ter wereld. Laat je meevoeren door de verhalen van Varna en verbaas je over het vakmanschap van duizenden jaren voor Christus.

19 feb 2017 - 17 sep 2017 Een koninklijk paradijs - Aert Schouman

Een koninklijk paradijs - Aert Schouman

Aert Schouman (1710-1792) is de belangrijkste Nederlandse dierenschilder van de 18de eeuw. Zijn aquarellen met exotische vogels behoren tot de mooiste die er ooit zijn gemaakt. Schoumans werk is een waar paradijs voor zowel kunst- als vogelliefhebbers. Absoluut hoogtepunt van de tentoonstelling Een koninklijk paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur vormt de complete kamerbeschildering van Willem V uit Huis ten Bosch met daarop zijn bijzondere dierenverzameling. Deze ‘kamer in het rond’ is onlangs gerestaureerd en straks in het Dordrechts Museum nog één keer te bewonderen, voordat ze weer binnen de muren van het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima verdwijnt. 

Museuminformatie

Dordrechts Museum

Dordrechts Museum

Het begon in 1842 met één schilderij, maar inmiddels heeft het Dordrechts Museum een internationaal bekende en gewaardeerde collectie. Ze omvat ruim 400 jaar Nederlandse schilderkunst: van de 16e eeuw tot nu. Het Dordrechts Museum is onder meer dé plek voor liefhebbers van Ary Scheffer, een van de grote schilders van Dordrecht. Hier bevindt zich de grootste Scheffercollectie ter wereld. Het museum heeft ook werk van andere Dordtse schilders, zoals Aelbert Cuyp en Ferdinand Bol. Verder toont het museum werk van onder anderen Jan Toorop, Pyke Koch, Karel Appel en Armando. De collectie is met oude, moderne en hedendaagse kunst zeer gevarieerd te noemen.

Openingstijden

di t/m zo 11-17 u
gesloten op ma, 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12, t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 18 jaar € 5, CJP / student € 6

Wilt u op een dag meerdere musea bezoeken? Met de combi-dagkaart heeft u voor slechts €15 toegang tot Het Hof van Nederland, Huis Van Gijn én het Dordrechts Museum (13 t/m 18 jaar / CJP / cultuurkaart / student: €7,50, < 13 jaar: gratis).
 


Museumkaart geldig