Dolhuys, museum van de geest

Pronkstuk

​Dolcel

Dolcel

In de 16de eeuw kregen de melaatsen van de leprozerie in Haarlem gezelschap van zo’n dertig krankzinnigen. De rustige gekken konden vrij rondlopen. Maar was je lastig of agressief, dan werd je opgesloten in een van de veertien benauwende dolcellen. Een luikje bovenin de cel zorgde voor wat licht en frisse lucht, het interieur bestond uit een houten krib en een poepdoos. In 1849 verhuisden de krankzinnigen naar een nieuw gesticht. Eén dolcel bleef bewaard en is nu een van de laatste oorspronkelijke dolcellen in Europa. Probeer 'm zelf, in museum Dolhuys!

Exposities

7 okt 2015 - 31 dec 2017 De Maakbare Mens

De Maakbare Mens

Ooit ’n volmaakt mens ontmoet? En…, beviel ‘t? Met deze slogan presenteert Het Dolhuys de tentoonstelling De Maakbare Mens. Op eigenzinnige wijze stelt het museum de maakbaarheid ter discussie. Bij binnenkomst maak je een selfie en neem je gedurende de tentoonstelling je eigen maakbaarheid onder de loep. Je ontmoet een breed scala aan bijzondere, creatieve geesten, mensen die anders functioneren dan doorsnee. Aan de hand van kunstwerken, films en fotografie krijg je een kijkje in hun geest. Een bezoek aan De Maakbare Mens eindigt met een blik in de spiegel waar je een selfie maakt van je geest. Kijk je nu anders naar je zelf? Onvolmaakt is zo gek nog niet..

14 apr 2017 - 15 okt 2017 Black and white and (some) kind of blue or I only want to be happy

Black and white and (some) kind of blue or I only want to be happy

De tentoonstelling Black and white and (some) kind of blue or I only want to be happy van fotograaf Annaleen Louwes in Het Dolhuys | museum van de geest omvat een serie indringende beelden die Louwes maakte als artist-in-residence op de psychiatrie afdeling van het Kings County Hospital Center in Brooklyn, New York. Bij aanvang van haar drie maanden durende verblijf realiseerde Louwes zich dat zij niet alleen de wereld van de psychiatrie, maar ook een voornamelijk zwarte gemeenschap binnentrad. Louwes participeerde zo veel mogelijk in het dagelijks leven van de cliënten om hen beter te leren kennen. Uiteindelijk gaf de kleur blauw de fotograaf echt toegang tot hun binnenwereld. De kleurnegatieven van haar modellen draaide ze om waarbij ze er achter kwam dat zowel een lichte als een donkere huidskleur op negatief heel mooi blauw kleurde. Het resultaat is een prachtige serie beelden: vergankelijk en broos, maar ook vol schoonheid, kracht en trots.

24 mrt 2017 - heden Iraanse outsider art

Iraanse outsider art

Verstopt achter de dichte deuren van taboes over psychiatrische aandoeningen schuilde lange tijd een ware schat aan Outsider Art in het tamelijk gesloten Iran. Door deze geslotenheid was het lange tijd ingewikkeld om deze hidden treasures op het spoor te komen. Hoe vind je kunstenaars die enkel tekenen en schilderen vanuit de veilige haven van hun thuis? Het leek lange tijd bijna onmogelijk, maar via-via is men deze kunstenaars op het spoor gekomen. In de afgelopen jaren heeft Iraanse Outsider Art een plek verkregen in kunstcollecties van grote verzamelaars en in verschillende tentoonstellingen en exposities. Dit jaar staat de Haarlemse Lente in het teken van De Blik van de Buitenstaander. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over vragen ‘wat is een buitenstaander?’ en ‘wie bepaalt dat?’. In het Dolhuys worden een aantal verborgen schatten uit Iran getoond: werken van Outsider-kunstenaar Davood Kochaki en Selftaught Artist Samaneh Atef. Zij geven met hun intrigerende werken een unieke kijk in de wereld van de Iraanse Outsider Art.

Museuminformatie

Dolhuys, museum van de geest

Wat is het verschil tussen gek en normaal? Ontdek het in Het Dolhuys, nationaal museum voor psychiatrie. Het museum toont hoe Nederland door de eeuwen heen met waanzin omging. Hoe is het om stemmen in je hoofd te horen? Wat doe je met iemand die razend is? Hoe is het om de greep op je leven te verliezen? Ervaar het in Het Dolhuys.
Een bezoek aan Het Dolhuys bestaat uit ontmoetingen met echte mensen en hun verhalen. Het museum is gevestigd in het voormalige leprozen-, pest-, en dolhuys uit 1320. Een deel van de voormalige dolcellen, waar razende Haarlemmers werden opgesloten, is bewaard gebleven.

beeld: Thijs Wolzak

di-vr 10-17 u, do tot 21 u, za/zo + feestdagen 12-17 u