De Pont museum

Schilderij van Jan Andriesse

Pronkstuk

Schilderij van Jan Andriesse

Net als Mondriaan schilderde Jan Andriesse met intellectuele afstandelijkheid. Toch raakt en ontroert het resultaat wel degelijk. Bij Andriesse draait het allemaal om het evenwicht tussen de spaarzame elementen. Lichtschakeringen, zwaartekracht, het effect van één lijn – net als Mondriaan zoekt hij naar de juiste balans. Logisch dat Andriesse gefascineerd raakte door Mondriaans 'Compositie met vier gele lijnen' uit 1933. De verhouding van de vier lijnen is gevoelsmatig perfect. Na lang kijken en meten ontdekte hij dat de driehoeken links en rechts gelijk zijn zonder gele lijnen, maar boven en onder zijn ze gelijk inclusief de gele lijnen. Hij schilderde het doek zo exact mogelijk na. Maar één vraag kan ook hij niet beantwoorden: was Mondriaan's wiskundige logica bewust of heeft hij gevoelsmatig gewerkt?

Delen

Exposities

11 feb 2017 - 11 jun 2017 Fiona Tan - Ascent

Fiona Tan - Ascent

Fiona Tan is vooral bekend om haar vakkundig gemaakte en aangrijpende installaties, waarin de verkenning van identiteit, herinnering en geschiedenis centraal staat. Tan heeft Ascent, te zien in De Pont, samengesteld als een montage van meer dan 4000 gevonden stilstaande beelden van de berg Fuji door de tijd heen. De opdracht voor het werk is afkomstig van het Izu Photo Museum in Shizuoka, Japan, waar de installatie ook voor het eerst te zien was. De beelden zijn aangeleverd door het publiek en geselecteerd uit de eigen collectie van het museum. Ascent is een bespiegeling over deze unieke berg en zijn voortdurende relatie met mensen, maar ook een studie van de beeldcultuur en een eerbetoon aan de geschiedenis van zowel fotografie als film.

8 apr 2017 - 2 jul 2017 Doorenweerd & Doorenweerd

Doorenweerd & Doorenweerd

Een bijzonder samenwerkingsproject van twee kunstenaars, die elkaar echter al goed kennen: Jeroen Doorenweerd (1962) realiseerde in 1993 het allereerste project in de toen nog behoorlijk kale tuin van De Pont. Zijn toen vijfjarige zoon Mischa (1988) speelde op de loopplanken, trappen en uitkijkposten die hij in de tuin geplaatst had. Hij heeft zich in korte tijd bewezen als een kunstenaar met een eigenzinnige kijk op de wereld die hij voor anderen vorm geeft in beelden en installaties. Nu exposeren vader en zoon samen in de podiumzaal, als gelijkwaardige kunstenaars. Mischa en Jeroen geven elk op een geheel eigen manier uitdrukking aan een verliefdheid op het leven. Tussen vader en zoon spelen onvermijdelijke krachten van beïnvloeding en losmaking. De wrijvingen en de verschillen van inzicht krijgen een plek in de tentoonstelling. De twee zoeken nadrukkelijk niet naar consensus, maar laten allebei de volle bandbreedte van hun werk zien. Vanzelf zal blijken waar overlap is en waar contrasten ontstaan.

Museuminformatie

De Pont museum

De Pont museum

De Pont, een museum voor hedendaagse kunst, is vernoemd naar Jan de Pont, uit wiens nalatenschap in 1988 een stichting ‘ter stimulering van de hedendaagse kunst’ kon worden opgericht. Het museum is gevestigd in een voormalige wolspinnerij. De monumentale oude fabriek met de grote, lichte zaal en de intieme 'wolhokken' vormt een prachtige omgeving voor de vele kunstwerken. De eigen collectie bevat inmiddels meer dan 600 werken van zo'n 75 kunstenaars onder wie Marlene Dumas, Anish Kapoor, Thomas Schütte en Bill Viola. Daarnaast worden jaarlijks meerdere grote en kleine tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. 

Beeld: Peter Cox

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen 11-17 u, iedere do gratis van 17-20 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

 

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 17 jaar / CJP gratis, 65+ € 5, groepen: € 6


Museumkaart geldig

Activiteit

Matinee Intimes

Matinee Intimes

Zo 9 april, 11-17 uur: Matinéenitmes@depont. 100 jaar geleden organiseerden Theo en Nelly van Doesburg in Tilburg spannende bijeenkomsten met kunstenaars, klankdichters en musici onder de naam; Soirée Intimes. 100 Jaar later opent Wies van Moorsel, de nicht van Nelly van Doesburg, MatinéeIntimes@depont met klankdichter ACJ Vianen, kunstenaar Loek Grootjans & kunsthistorica Alied Ottevanger. Gespreksleider is Esther Porcelijn.

De hele dag zijn gratis rondleidingen rond De Stijl2017 langs Kunst van Nu, waarin de invloeden van Mondriaan en De Stijl aantoonbaar zijn. Iedereen krijgt een mooie brochure mee: Waar zouden wij zijn zonder Mondriaan? Entree is gratis.