De Oude Kerk

​Opgegraven spulletjes

Pronkstuk

​Opgegraven spulletjes

De Oude Kerk. Het oudste gebouw en het nieuwste museum van Amsterdam. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit bekende Amsterdamse monument gerestaureerd, waarbij een schat aan spullen tevoorschijn kwam uit de gravenvloer. Munten uit de 18e eeuw, een mysterieus kaartspel zonder nummers, een studiebril en een piepklein kinderringetje maken deel uit van deze schat. Bezoek de Oude Kerk tijdens de Nationale Museumweek en bekijk de recent herontdekte objecten. 

Delen

Exposities

19 mei 2017 - 17 sep 2017 Sarah van Sonsbeeck

Sarah van Sonsbeeck

In haar vroege tijd was de Oude Kerk een havenkerk waar schepen werden gedoopt, gebeden werd voor behouden thuiskomst en talrijke zeelieden en zeehelden hun laatste rustplaats vonden. Sarah van Sonsbeeck brengt de zee terug in de Oude Kerk met dit gegeven als leidmotief. Wat verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk in Amsterdam met het actuele vraagstuk van migratie? Deze vraag bracht Kunstenaar Sarah van Sonsbeeck op de verweving van de Oude Kerk met de zee. De actualiteit rondom vluchtelingen heeft de betekenis van de gouden Mylar deken beduidend veranderd. Regelmatig tonen mediabeelden vluchtelingen verpakt in goud, als geabstraheerde vormen, na een verschrikkelijke overtocht op zee. Het is dit gouden, beschermende materiaal, zowel opzichtig als flinterdun, waarop Van Sonsbeeck reflecteert in de Oude Kerk, een eeuwenoud gebouw dat van origine ook bescherming en behuizing biedt.

24 nov 2016 - 30 apr 2017 Marinus Boezem

Marinus Boezem

Glashelder en vol humor zette Marinus Boezem (1934) conceptuele kunst op de Nederlandse kaart. Als een handelsreiziger met een koffer vol ideeën trok hij in de jaren 60 langs musea en kunstinstellingen. De tentoonstelling in de Oude Kerk is samengesteld uit een reeks nieuwe werken van Boezem. Alle tot stand gekomen op locatie. De nieuwe werken toveren het gebouw om tot een verticaal labyrint. Zo brengt een lift, als deus ex machina je tot aan de nok van de kerk. Op 15 meter hoogte zie je de monumentale Oude Kerk vanuit een heel nieuw perspectief.

Museuminformatie

De Oude Kerk

De Oude Kerk

De Oude Kerk, midden op de Wallen, is het oudste gebouw van Amsterdam én een van de jongste kunstinstellingen in de stad. De Oude Kerk wil heden en verleden verbinden, met hedendaagse kunst in het oudste monument van Amsterdam. Door de jaren heen heeft de Oude Kerk enorm veel verschillende functies en betekenissen gehad. Ooit begonnen als houten kapelletje voor vissers, groeide de kerk uit tot een levendige plek en een afspiegeling van zeven eeuwen Amsterdam. Er zijn beroemde mensen begraven, zoals de componist Sweelinck en Rembrandt’s vrouw Saskia van Uylenburgh. De omringende stijlkamers, het Heilig Graf en de Librije zijn toegankelijk voor een bezoek, met als hoogtepunten de Spiegelkamer waar Rembrandt van Rijn in ondertrouw ging en de zeventiende eeuwse Kerkmeesterskamer met de collectie schilderijen en objecten van de Oude Kerk. De beeldenstorm ontdeed het gebouw van relikwieën en ornamenten, maar de Oude Kerk geldt voor bijvoorbeeld de schrijver Geert Mak nog steeds als het mooiste gebouw van de stad.

Openingstijden

ma t/m za 10-18 u, zo 13-17.30 u
rondleiding op afspraak
gesloten op 27 april

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 12 jaar gratis, CJP/student € 7,50
! tentoonstellingsvrije perioden: volw € 7,50, CJP/student € 5


Museumkaart geldig