De Mesdag Collectie

Antonio Mancini’s werken

Pronkstuk

Antonio Mancini’s werken

'In gedachten verzonken' is een van de maar liefst vijftien werken die wij van Mancini bezitten. Toch is het maar een fractie van de kunstwerken die Mesdag ooit van de Italiaanse schilder in handen kreeg. In de twintig jaar dat Mesdag zich als mecenas van Mancini opstelde, verwierf hij zo’n 150 van zijn werken. Ze hadden een bijzondere overeenkomst. Vanaf 1885 stuurde Mesdag regelmatig geld naar de Italiaanse kunstenaar in Rome, die hem in ruil daarvoor schilderijen en tekeningen zond. Hij had veel vertrouwen in Mancini, en liet hem volledig vrij in wat hij maakte. Sommige werken hield Mesdag zelf, maar het grootste deel van de schilderijen en tekeningen verkocht hij door. De kunstenaars hebben elkaar in al die jaren nooit ontmoet.

Delen

Exposities

26 apr 2017 - 18 jun 2017 Urban Larsson. Naar het leven geschilderd

Urban Larsson. Naar het leven geschilderd

In De Mesdag Collectie is Urban Larsson. Naar het leven geschilderd te zien. Deze tentoonstelling toont verschillende levensechte portretten, landschappen en stillevens van de Zweedse kunstenaar Urban Larsson (1966). Larsson schildert zijn portretten alleen naar levend model, in sessies van ruim twee tot drie uur achtereen. Gemiddeld zijn vijf tot acht poseersessies nodig en de vele gesprekken en sessies helpen de schilder om het karakter van zijn model weer te geven. Dit leverde al vele fascinerende composities op waarbij onder meer prominenten als voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, de Zweedse koningin Silvia en oud-premier Wim Kok door de kunstenaar werden geportretteerd.

Museuminformatie

De Mesdag Collectie

De Mesdag Collectie

De beroemde zeeschilder Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje waren grote kunstverzamelaars. Hun collectie toonden ze in hun eigen museum. De 19de-eeuwse kunst is nog steeds op dezelfde plek te bewonderen.
Vanaf 1866 bouwden de Mesdags een uitzonderlijke collectie op van schilders die zij bewonderden. Het zwaartepunt wordt gevormd door de Franse School van Barbizon en de Haagse School. De Barbizon-collectie is zelfs de grootste en belangrijkste buiten Frankrijk. Ter decoratie van zijn huis en zijn museum verzamelde Hendrik Willem Mesdag toegepaste kunst. Zo kocht hij veel keramiek van Theodoor Colenbrander en Japanse vazen en andere exotische objecten.

Openingstijden

wo t/m zo 12-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9, t/m 17 jaar gratis


Museumkaart geldig