De Koperen Knop

Binnendams 6 - 3373AD HARDINXVELD-GIESSENDAM 0184 611366 http://www.koperenknop.nl koperenknop@planet.nl
Engel in de opkamer

Pronkstuk

Engel in de opkamer

Onze opkamer ligt boven de gewelfde kelder en ligt daardoor nog hoger dan de andere ruimten in het voorhuis. Het is eigenlijk een soort logeerkamer. Het bijzondere van deze opkamer is de wandschildering met een engel. Bij restauratie in 1971 bleek dat onder de aangetroffen beschildering ook een engel zat, maar dan met een hoog gesloten kraag. Een medewerker van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg ontdekte dat de nieuwe verflaag van slechte kwaliteit was en ging aan het werk. De oorspronkelijke engel kwam er ongeschonden onder vandaan. Kennelijk heeft een 'puriteinse' bewoner van de Koperen Knop in vroegere eeuwen de ontblote hals en borst over laten schilderen…

Delen

Exposities

1 apr 2017 - 10 jun 2017 Steekspel

Steekspel

In Steekspel staat borduren centraal. Laat u verrassen en kom tot de ontdekking dat borduren een buitengewoon moderne bezigheid is, die niet alleen door vrouwen wordt beoefend. Het spel van de steken wordt getoond door oud en nieuw met elkaar te confronteren. Het oude steekspel komt voornamelijk uit de eigen museale collectie. Het nieuwe is samengesteld uit inzendingen van deelnemers aan de expositie, die hebben gereageerd op oproepen. En daarmee automatisch meedoen aan de wedstrijd.  

Aan de expositie zijn twee prijzen gekoppeld, een juryprijs en een publieksprijs. Alle inzendingen worden gejureerd door Cherilyn Martin, Carola Mokveld en Karin van Paassen. Daarnaast kan elke bezoeker een kaartje invullen en zo invloed uitoefenen op de publieksprijs. De uitslag wordt bekend gemaakt op de laatste expositiedag, zaterdag 10 juni 2017 om 16.00 uur.
 

Museuminformatie

De Koperen Knop

De Koperen Knop

Op een woonheuvel staat een 17de-eeuwse boerderij. In en rond dit historische pand wordt de geschiedenis van de Albasserwaard verteld. Museum De Koperen Knop bestaat uit een hoofdgebouw, een smederij, een hoepelmakerij en een grote museumtuin. Het voorhuis is ingericht als deftige boerenwoning, met oude woonkeuken, provisiekelder, de mooie kamer, de opkamer, de rentenierskamer en de bibliotheek en leeskamer. Verschillende stijlen lopen er door elkaar. In de entreehal, of het rijgebint, hangt een prachtige tegelcollectie. De stal is nu een moderne expositieruimte, waar kunst en geschiedenis centraal staan. Achter de boerderij ligt de grote museumtuin, met knotwilgen en een boomgaard. Van 1 april t/m 1 oktober is er een theetuin, ook is er een museumcafé.

Openingstijden

di t/m vr en feestdagen, 13-17 u, za 11-17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 14 jaar € 2, CJP € 3


Museumkaart geldig