De Hollandsche Schouwburg

Plantage Middenlaan 24 - 1018DE AMSTERDAM 020-5310310 http://www.jck.nl info@jck.nl
​Hollandsche Schouwburg

Pronkstuk

​Hollandsche Schouwburg

In dit voormalige theater werden tijdens de Tweede Wereldoorlog joden door de bezetter bijeengebracht. Tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen wachtten hier op een voor hen onbekend lot. Om vervolgens naar concentratie- en vernietigingskampen te worden gedeporteerd. De Hollandsche Schouwburg is tegenwoordig een monument met een namenwand ter nagedachtenis aan de joodse slachtoffers. Ook is hier een tentoonstelling over de jodenvervolging te zien. 
 
 

Delen

Museuminformatie

De Hollandsche Schouwburg

De Hollandsche Schouwburg

De Hollandsche Schouwburg werd in 1892 gebouwd als theater, maar was tijdens de Tweede Wereldoorlog een deportatieplaats voor joden. Tegenwoordig is het gebouw een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers. In 1992 kwam de Hollandsche Schouwburg in beheer van het Joods Historisch Museum. Toen werd ook de Stichting Hollandsche Schouwburg opgericht, waar de burgemeester van Amsterdam sindsdien altijd voorzitter van is geweest. In het monument bevinden zich een namenwand met daarop de 6.700 familienamen van de 104.000 Nederlands-joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en een educatieve tentoonstelling voor jongeren.

De Hollandsche Schouwburg is, samen met het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge en het Nationaal Holocaust Museum i.o., onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier.

Openingstijden

dagelijks 11-16 u
gesloten op 1 jan, Joods Nieuwjaar + Grote Verzoendag

Entree - Toegangsprijzen

volw € 15, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 12 jaar € 3,75, 13 t/m 17 / CJP € 7,50

(entreebewijs voor Joods Historisch Museum, JHM Kindermuseum, Portugese Synagoge en Hollandsche Schouwburg)


Museumkaart geldig