De Halve Maen

Schuijteskade 22 - 1621DE HOORN info@wfm.nl
Overloopdek

Pronkstuk

Overloopdek

In 1609 ging de Engelse kapitein Hudson op zoek naar een nieuwe handelsroute naar de Oost via de Noord-Amerikaanse kust. Op het overloopdek van ‘zijn’ schip de Halve Maen ervaar je aan den lijve hoe het zeemansleven in die tijd was. Zeventien man sliepen en leefden hier, dag en nacht, vaak minstens een jaar. Je loopt gebukt, om je hoofd niet te stoten. Vanaf je slaapmatje kijk je door de kanonnenramen naar buiten, hoor je de masten kraken en voel je de zeewind. Je ziet hoe met roermechanisme werkt en snapt hoe met de kaapstaander het anker werd getakeld en vracht aan boord werd gehesen.
 

Delen

Museuminformatie

De Halve Maen

De Halve Maen

Als de Halve Maen toch eens kon praten. Het VOC-schip zou bloedstollende verhalen kunnen vertellen over stormen, ontdekkingsreizen, ontmoetingen met Indianen, zeegevechten en scheurbuik. Gelukkig kent de bemanning van de Halve Maen al deze verhalen ook. In een persoonlijke rondleiding nemen zij u mee op een ontdekkingsreis aan boord van het museumschip. Van de kombuis naar het vooronder. Terwijl u het hout hoort kraken en de geur van kruit en teer uw neus prikkelt, valt u van de ene verbazing in de andere.

Om het bezoek tot een ware beleving te maken, is het aantal bezoekers beperkt tot maximaal 30 per uur. Daarom is reserveren noodzakelijk.

De Halve Maen is een historisch schip en daardoor niet geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en buggy’s en mensen die moeilijk ter been zijn. Ook is het door de persoonlijke rondleiding minder geschikt voor kinderen onder de 4 jaar.

Openingstijden

2015: 30 mei t/m 31 okt, dagelijks 12-17 u (behalve op zeildagen)
2016: 2 mrt t/m 31 okt, dagelijks 12-17 u (behalve op zeildagen)

Entree - Toegangsprijzen

volw € 8,50, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 16 jaar € 6
 


Museumkaart geldig

Activiteit

‚ÄčKanonnen en scheurbuik

‚ÄčKanonnen en scheurbuik

Za 8 & zo 9 april, 12-17 uur: Houd je oren dicht tijdens de demonstratie kanonschieten! We schieten met musketten. Er is een demonstratie met blanke wapens van staal. Authentiek geklede 17e eeuwse zeelieden lopen rond en vertellen over hun werk. De timmerman repareert scheepsonderdelen op ambachtelijke manier. De chirurgein, die vaak ook tegelijk kok was, vertelt over enge ziektes en hoe hij de bemanning tijdens de lange reis gezond probeert te houden. Misschien kom je zelfs Kapitein Hudson tegen! Er is historisch koken op turf op een vuurkist en je kunt bekijken hoe men zeemanskleding uit de 17e eeuw maakt.  Ook kun je de primeur beleven van de splinternieuwe audiotour, die je meeneemt op ontdekkingsreis!