De Hallen Haarlem

How to act

Pronkstuk

How to act

De installatie How to Act biedt een meeslepende cinematografische ervaring zonder dat er filmbeelden aan te pas komen. Aan de hand van bundels gekleurd licht, die een choreografie uitvoeren op een soundtrack van nu eens romantische, dan weer spannende film-muziek, krijgt de kijker een reeks suggestieve scènes voorgeschoteld. Iedere toeschouwer voormt daarbij in zijn verbeelding en zijn hoofd zijn eigen verhaal.How to Act heeft in de loop van de jaren verschillende gedaantes aangenomen, afhankelijk van de plek. Deze versie is in 2015 aangekocht door het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem.

Gabriel Lester. How to Act, 1999–2015.Licht- en geluidsinstallatie met 50 lampen en geluidstrack Aangekocht met steun van het Mondriaan Fonds.

Delen

Exposities

21 jan 2017 - 7 mei 2017 Allegory of Transience

Allegory of Transience

De eerste museale solotentoonstelling van de Chinese kunstenaar Evelyn Taocheng Wang (1981) vertrekt vanuit haar fascinatie voor Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Tijdens haar jeugd in China fungeerde die Hollandse kunst als pars pro toto voor de hele Westerse kunstgeschiedenis. Wang verbindt persoonlijke herinneringen en fantasieën aan grotere thema’s als culturele en seksuele identiteit en exotisme, en werkt die uit in performances, schilderijen en video’s. In deze tentoonstelling reflecteert de kunstenaar op de geschiedenis van Haarlem als plek voor vernieuwing in de 17de-eeuwse schilderkunst. Wang breidt haar domein uit tot in het Frans Hals Museum waarin ze met de videoreeks A Home Made Travel MV Series een exotiserende blik op de Waddeneiland werpt in het kader van de reeks ‘Nieuw & Oud’.

21 jan 2017 - 7 mei 2017 Richard Tuttle

Richard Tuttle

Het minimale, sensitieve en soms sensuele gebaar. Dat is het handelsmerk van de Amerikaanse kunstenaar Richard Tuttle (1941). Met een minimaal aantal ‘povere’ materialen – van papier en karton, tot draad en textiel – realiseert hij sculpturen en schilderijen die in hun woordeloos zijn duizend talen spreken. Wie niet beter weet, zou Tuttle een formalist noemen. Het is immers niet meteen duidelijk welke thema’s hij met en door zijn werk aanraakt. Zijn oeuvre is echter doordrongen van het feit dat kunst ‘voeding’ moet zijn voor het innerlijke leven van de mens. Voor de historische Vleeshal aan de Grote Markt ontwikkelt Tuttle een nieuwe, voor zijn doen zeer monumentale plafondsculptuur die inspeelt op de geschiedenis van het 17de-eeuwse Haarlem als de Hollandse stad waar damast en zijde van de hoogste kwaliteit werden geproduceerd.

21 jan 2017 - 7 mei 2017 Kasper Bosmans

Kasper Bosmans

De jonge Belg Kasper Bosmans (1990) maakt geheimzinnige elegante objecten en schilderijen waarin hij zijn interesse in lokale folklore en sociaalhistorische anekdotes op een intuïtieve manier combineert met het symbolisch potentieel van materialen. Als een artistiek antropoloog mengt Bosmans op een associatieve manier verhalen en legendes uit verschillende culturele en historische contexten. Hij versmelt deze tot speculatieve nieuwe mythologieën voor onze onttoverde wereld. In deze tentoonstelling reageert Bosmans op verborgen geschiedenissen in de collectie van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem.

Museuminformatie

De Hallen Haarlem

De Hallen Haarlem

De Hallen Haarlem is hét museum voor moderne en hedendaagse kunst in Haarlem. Twee keer per jaar organiseert De Hallen Haarlem een tentoonstellingscluster over actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst. Het museum biedt hiermee een platform voor kunstenaars uit binnen- en buitenland, met het accent op fotografie en videokunst. De jaarlijkse tentoonstelling in de De Hallen Haarlem Zomerserie belicht thema’s en personen uit de geschiedenis van de moderne kunst – ca. 1850 – heden – en richt zich op een breed publiek. De Hallen Haarlem maakt deel uit van de stichting Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem.

Tentoonstellingen
De hedendaagse programmering heeft een signalerende functie. Het tentoonstellingsbeleid is erop gericht een gevarieerd inzicht te geven in de ontwikkeling in de internationale hedendaagse kunst. De Hallen Haarlem toont regelmatig solopresentaties van internationaal spraakmakende kunstenaars die nog niet eerder in Nederland hebben geëxposeerd.

Openingstijden

di t/m za 11-17 u, zo + feestdagen 12-17 u. 1 jan, 27 apr + 25 dec gesloten

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7,50,  t/m 18 jaar gratis, 19 t/m 24 jaar / CJP € 4, groepen € 6


Museumkaart geldig