De Fraeylemaborg

​Een Italiaanse schoonheid

Pronkstuk

​Een Italiaanse schoonheid

Dit romantische schilderij van Antonio Mancini (1852-1930) laat een mooie Italiaanse zien. Hoe komt zij terecht in de  Groningse Fraeylemaborg? Mancini is een eigenzinnige kunstenaar, getalenteerd en lange tijd straatarm. Hij woont in Napels in een achterbuurt en zijn werk verkoopt eerst slecht. Zijn bijnaam is de geniale gek, vermoedelijk lijdt hij aan schizofrenie. In 1883 verhuist hij naar Rome en schildert kinderen, straatjongens en vrouwenfiguren met bloemen en vruchten.
De beroemde Nederlandse zeeschilder H.W. Mesdag bewondert het werk van Mancini en ondersteunt hem financieel. Regelmatig stuurt hij geld naar Rome en in ruil daarvoor stuurt de kunstenaar schilderijen naar zijn weldoener. Een goede deal blijkt later! Mancini is op latere leeftijd een beroemd kunstenaar en zijn werk wordt veel geld waard. Dit schilderij van Mancini komt via H.W. Mesdag terecht bij de familie Van Houten in Groningen. Mancini schildert deze bloemenverkoopster rond 1898 in Rome. De verf is enorm dik en met speelse hand opgebracht. In een wirwar van kleuren, bloemen en draperieën ligt een verleidelijk glimlachende vrouw. 

Delen

Exposities

18 jun 2016 - 18 jun 2021 New Follies

New Follies

In de buitenexpositie New Follies zijn fraaie, spannende en romatische bouwels te bewonderen. Bijvoorbeeld Strotempel van Reinier de Gooijer, Van bus noar bos van werkvoorzieningschap Fivelingo, Secret Oak van Arjen Boerstra en De koperen kamer van René van Zuuk. Lambert Kamps ontwierp een decorstuk van torentjes waarachter de expositieruimte is gemonteerd in een zeecontainer. Bijzonder is ook het ontwerp van Geir Eide. Zijn folly Donker licht is gemonteerd op glijstangen en zal doorlopend heel langzaam in- en uitschuiven. Haiko Meijer van Onix uit Groningen creëerde Koetshuisje, een prachtige sculptuur waarvan de huid bestaat uit door branden geconserveerd hout.

25 mrt 2017 - 17 sep 2017 Keramiek van Picasso en tijdgenoten

Keramiek van Picasso en tijdgenoten

Pablo Picasso (1881-1973)  kennen we vooral als schilder, een bevlogen kunstenaar met een verrasend oeuvre. Dat hij ook prachtige keramiek maakte is minder bekend. Dat geldt ook voor een aantal beroemde collega’s: Georges Braque, Marc Chagall, Jean Cocteau, Raoul Dufy, Lucio Fontana en Maurice de Vlaminck. Zij waren alleskunners: zij maakten grafiek, ontwierpen textiel of theaterdecors en waren ook enthousiast bezig met keramiek. Deze zeven kunstenaars hebben langere tijd in Frankrijk gewoond en gewerkt.  Ze waren bevriend en daagden elkaar uit om nieuwe wegen in te slaan. De tentoonstelling bij de Fraeylemaborg toont de enorme creativiteit en scheppingsdrang van zeven van de meest veelzijdige kunstenaars van de 20e eeuw.
 

25 mrt 2017 - 17 sep 2017 Keramiek in de follies

Keramiek in de follies

In het park van de Fraeylemaborg is de tentoonstelling Keramiek in de follies te zien. Eva Ouden Ampsen laat kleurige Japans geïnspireerde schalen zien die goed passen bij de folly 'Koetshuisje' die een op z’n Japans houtgebrande buitenkant heeft. In de folly 'Van bus noar bos' vormt het werk van Bertie van Drenth een eenheid met de boomrijke natuur. Het blauw-witte porselein van Irene van Breest Smallenburg siert 'De Hazelnoot' en Wim de Boer maakte speciaal voor 'De strotempel' gevarieerde graankorrels van klei.

Elke laatste zondagmiddag van de maand kunnen bezoekers zelf met klei aan de slag in de Oranjerie naast het Koetshuis.
 
 

Museuminformatie

De Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg

Op een imposant landgoed van ruim 23 hectare staat de Fraeylemaborg. De inrichting van de Fraeylemaborg toont hoe er in vroegere tijden in zo’n huis van stand werd geleefd. De laatste bewoners leefden tussen een mix van eeuwenoude erfstukken en jongere aanwinsten. Het interieur is nog steeds een charmante vermenging van kostbaar antiek en alledaagse persoonlijke voorwerpen. In de borg hangt werk van kunstenaar Gerrit van Houten (1866-1934). De Gerrit van Houten Stichting is eigenaresse van de borg. De borg is gelegen in een park dat is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Het hoogopgaande bos is al van ver te zien.
 

Openingstijden

3 jan t/m dec: di-vr 10-17 u, za, zo + feestdagen 13-17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 12 jaar € 2,50, CJP € 3,50

t/m 15-03-2017 gratis toegang Koetshuis en follies


Museumkaart geldig