De Domijnen

Het kandelaartje van Haagsittard

Pronkstuk

Het kandelaartje van Haagsittard

Het tinnen kandelaartje uit de 12e eeuw is een verlatingsoffer en gaf betekenis aan het ridderideaal uit de Middeleeuwen. Hij was de verdediger van het ware geloof en gaf zo het ‘lichtend’ voorbeeld. In een speciaal gemaakt filmpje vertelt Elizabeth den Hartog meer over deze bijzondere vondst.

 

Delen

Exposities

25 jun 2016 - 30 apr 2017 Museumschatjes II – Landjutten

Museumschatjes II – Landjutten

Bij het ruimen van kerkhoven, het piepen van een metaaldetector, het uitbaggeren van de Maas, het graven in een tuin en bij verbouwingen en nieuwbouwprojecten duiken dikwijls verrassende archeologische vondsten op, die vervolgens op de een of andere manier hun weg naar het museum vinden. Om hier dan vaak, spijtig genoeg, in het depot te belanden. Hoogste tijd om deze bijzondere vondsten in de spotlights te plaatsen tijdens Museumschatjes II. Museum De Domijnen beschikt over diverse depots waarvan er één speciaal is ingericht voor archeologische vondsten. Hier inventariseren de leden van de Archeologische Werkgroep Sittard deze vondsten. Op dit moment is de werkgroep druk bezig met vondsten van de Odaparking. Duizenden scherven worden bekeken en bij elkaar gezocht. En zo mogelijk worden de passende scherven aan elkaar geplakt. Dit gepuzzel levert mooie, soms helemaal complete, objecten op. De tentoonstelling toont de eerste resultaten.

9 mei 2017 - 28 mei 2017 Vrouwenrechten anno nu

Vrouwenrechten anno nu

Het is honderd jaar geleden dat vrouwen streden voor hun recht om te kunnen stemmen. Er is sindsdien veel verbeterd, maar de rechten van vrouwen worden in grote delen van de wereld nog steeds ernstig geschonden. Hoe is het vandaag dan eigenlijk gesteld met de rechten van vrouwen? De tentoonstelling Vrouwenrechten anno nu verkent de huidige positie van vrouwen in de wereld met verhalen uit landen als China, Iran, Mexico, Jemen, Zuid-Afrika of Ierland. Aan de hand van ‘cases’ waarvoor actie wordt gevoerd door Amnesty International, ontmoeten we verschillende jonge vrouwen die strijden voor hun recht op informatie, onderwijs, vrijheid en het recht om over zichzelf en hun eigen lichaam te beschikken.

22 jan 2017 - 23 apr 2017 Een creatief diender

Een creatief diender

De afdeling Historie & Archeologie van Museum De Domijnen besteedt op gezette tijden aandacht aan talentvolle kunstenaars uit Sittards verleden. In deze reeks wordt de komende periode de aandacht gevestigd op Hub. (Buck) Fonteijn, geen kunstenaar van beroep, maar agent bij de gemeentepolitie. Hij was – op wat lessen van Tielens na – volledig autodidact. In alle aspecten van het vak treedt hij als een professional naar voren. Hij schilderde in olieverf, maar aquarelleerde ook. Zijn oeuvre omvat alle gangbare genres van de schilderkunst, van portretten tot landschappen en stadsgezichten. Heel eigen zijn dan weer groepen in een landschappelijke setting: schutters aan een bosrand of een processie in het veld.

5 mrt 2017 - 28 mei 2017 Over de grens

Over de grens

Gastcurator Anne Berk maakte voor De Domijnen de spannende en actuele tentoonstelling over de grens. In een tijd waarin muren worden gebouwd en scheidslijnen scherper worden getrokken, kijken kunstenaars over de grenzen heen en zoeken contact met mensen uit andere culturen. Met foto’s, films en sculpturen maken de kunstenaars je deelgenoot van hun ontmoetingen. Daarbij komen verschillen aan het licht en worden vriendschappen getoond. Brele Scholz voelt zich Duitser én Europeaan. Villevoye & Jan Dietvorst raken bevriend met Omomá uit Papoea. Jaap de Ruig ontfermt zich over David, een jonge Roma uit Roemenië.

Museuminformatie

De Domijnen

De Domijnen

De afdeling Exposities van De Domijnen (voorheen Museum het Domein) is gevestigd in een voormalige 19e-eeuwse stadsschool in het hart van Sittard. Eigenzinnig en vol en creativiteit toont het regionale geschiedenis en hedendaagse kunst. Op de benedenverdieping is voornamelijk aandacht voor de internationale avant-gardekunst, met fotografie, videokunst en cross-overs. Vooral jonge helden en hun oudere voorbeelden staan hier centraal. De afdeling Stedelijke Historie & Archeologie, op de bovenverdieping, richt zich op heden en verleden van de regio. Ook is hier de vaste collectie archeologische en historische voorwerpen te zien. Voor jongeren is er een multimediastraat.

Openingstijden

di t/m zo 11-17 u
gesloten op 1 jan, Carnaval, 1e Paas- en Pinksterdag + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6, t/m 17 jaar gratis


Museumkaart geldig