De Casteelse Poort

​Vulpen van de overgave

Pronkstuk

​Vulpen van de overgave

Met dit bescheiden pennetje is geschiedenis geschreven: het is de vulpen waarmee de Canadese generaal Charles Foulkes op 5 mei 1945 de ‘Instrument of Surrender of 25th German Army’ ondertekende, in Wageningen. Bezoek onze permanente expositie ‘Vrede van Wageningen 1945’ en bekijk de capitulatieakte. Originele film- en geluidsopnamen en getuigenverhalen brengen de gebeurtenissen van de meidagen van 1945 opnieuw tot leven. 

Delen

Exposities

5 mei 2016 - heden Bevrijdingsobjecten

Bevrijdingsobjecten

Museum De Casteelse Poort toont in een vitrine-expositie een selectie bevrijdingsobjecten uit eigen bezit én uit bezit van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945. Te zien zijn onder andere enkele kleurige sierborden, bekers en tegels, HARK-schoenen (ingezamelde schoenen van het Rode Kruis), het beroemde bevrijdingsvaasje van Copier en de 'bevrijdingsrok'. In heel Nederland hebben vrouwen deze rokken gemaakt uit verschillende resten stof, verkregen van familie en vrienden. Ook is het originele uniform van George Molnar te zien, tolk tijdens de capitulatiebesprekingen in Hotel De Wereld op 5 mei 1945.
 

Museuminformatie

De Casteelse Poort

De Casteelse Poort

De Casteelse Poort is het cultuurhistorisch centrum van Wageningen. Het museum geeft een boeiend verslag van het ontstaan van het stadje aan de Rijn. Met maquettes, schilderijen, foto’s en oude voorwerpen. De Casteelse Poort presenteert naast tijdelijke tentoonstellingen twee permanente exposities. In De geschiedenis van Wageningen komt 5.000 jaar plaatselijke historie aan bod. Met aandacht voor de rijkslandbouwschool. Door haar strategisch belangrijke plek kende Wageningen veel oorlogsgeweld. In de Tweede Wereldoorlog stond ze in de vuurlinie. Maar hier werd ook de vrede getekend. Deze periode wordt belicht in De Vrede van Wageningen 1945.

Openingstijden

apr t/m okt: di t/m vr 11-17 u, za, zo + feestdagen 13-17 u
nov t/m mrt: di t/m vr 12-16 u, za, zo + feestdagen 13-17 u
gesloten op 1 jan, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 12 jaar € 1,50
gratis toegang voor kinderen op woensdagmiddag


Museumkaart geldig

Activiteit

Start Culturele Ronde 2017

Start Culturele Ronde 2017

Za 8 april, 16 uur: Start Culturele Ronde 2017, een atelierroute in Wageningen. Van 8 t/m 23 april is in het museum een overzichtstentoonstelling met werken van alle deelnemende kunstenaars. De opening vindt plaats tijdens de Nationale Museumweek in het Koetshuis van het Museum. U bent van harte welkom om de smaak van kunst in de keuken te komen proeven.