Cromhouthuis

17e eeuwse keuken

Pronkstuk

17e eeuwse keuken

De grote metalen oven, het indrukwekkende fornuis met vijf kleine en grotere kookgaten en een doorgeefluik naar de eetkamer dat later tot deur is omgetoverd: prachtige elementen van een van de oudste keukens in Amsterdam. Deze historische keuken is gelegen in het achterhuis van het Cromhouthuis en geeft de bezoekers letterlijk ‘een kijkje in de keuken’ van de 17e eeuw. In het Cromhouthuis zijn maar liefst twee historische keukens bewaard gebleven. Deze dateert uit de begintijd van het huis: rond 1660. Het is niet voor niets dat de keukens zich in het souterrain bevinden: het was de koelste en dus beste plek om etenswaren zo lang mogelijk te bewaren.
 
 

Delen

Exposities

31 okt 2013 - heden Feest! In de stad

Feest! In de stad

Waarom ben ik vrij met Kerst, Pasen en Pinksteren? Wat wordt er dan gevierd? Welke feestdagen zijn er nog meer in mijn stad? De antwoorden op deze en nog veel meer andere vragen zijn te vinden in de tentoonstelling Feest! In de stad. In het museum ontdek je samen de betekenis van christelijke feestdagen en hoe deze gevierd worden. Maar er is meer! Er zijn bijzondere voorwerpen te zien en verhalen te horen. Kinderen uit de stad vertellen welke feesten zij vieren en wat deze voor hen betekenen.

Ontdek nog meer over feest in de tentoonstelling Feest! Weet wat je viert in het Museum Catharijneconvent en Feest! Op Solder in museum Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam.

Museuminformatie

Cromhouthuis

Cromhouthuis

Het Cromhouthuis is één van Amsterdams mooiste grachtenhuizen. Hier kunt u kennis maken met de familie Cromhout. Bijna twee eeuwen lang bewoonden zij deze majestueuze panden aan de Herengracht die vandaag de dag nog net zo imposant zijn als destijds in de Gouden Eeuw. Wandelend door de verschillende vertrekken hoort u via een audiotour het verhaal van zeven generaties Cromhout: over hun invloed op de Amsterdamse kunst en cultuur, over hun extreme rijkdom en hun geloof..

Op de bovenste verdiepingen van het Cromhouthuis is het Bijbels Museum gevestigd. Een schat aan achtergrondinformatie, zeldzame Bijbels, archeologische vondsten, voorwerpen uit het oude Egypte en andere bijzondere collectiestukken – zoals het wereldberoemde model van de tabernakel – nemen u mee op reis door de wereld van de Bijbel. Het museum organiseert regelmatig rondleidingen en activiteiten, en speciaal voor scholen en families is er de tentoonstelling Feest! In de stad.

Openingstijden

di t/m zo, 11-17 u
gesloten op 1 jan + 27 apr

Entree - Toegangsprijzen

volw € 8,50, t/m 4 jaar gratis, 5 t/m 18 jaar € 4,25


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleiding

Rondleiding

Di 4 april 11.30 – 12.30 uur & vr 7 april 14-15 uur: Rondleiding door het huis.
 
Het Cromhouthuis is een huis vol verzamelingen. Portretten, meubelen, zilver, schelpen en andere curiosa vormen een verrassend geheel. In dit stadspaleis uit de Gouden Eeuw vertelt men het verhaal van de familie Cromhout. De roemruchte en rijke leden van de familie, die in de 17e en 18e eeuw de panden aan de Herengracht bewoonden, waren grote kunstliefhebbers en verzamelaars. Van 31 maart t/m 18 juni zijn er werken van de wetenschapper en kunstenaar Maria Sibylla Merian te zien. Aanmelden: rsvp@cromhouthuis.nl.