ADO speelgoed

Pronkstuk

ADO speelgoed

ADO is de merknaam van bijzonder houten speelgoed. Het wordt vanaf 1925, bij wijze van arbeidstherapie, gemaakt door longpatiënten in het Apeldoornse sanatorium Berg en Bosch. Ko Verzuu ontwerpt het kleurrijke speelgoed. Hij laat zich inspireren door de stijl en kiest voor abstracte geometrische vormen en primaire kleuren. De invloed van De Stijl is met name bij de poppenmeubels goed te zien. Verzuu ontwerpt veelal asymmetrische meubels, waarbij hij de kopse kanten van de meubels een andere kleur geeft dan binnen- en buitenkant. Zo benadrukt Verzuu, net als Rietveld met zijn bekende stoel, hoe de meubels uit losse horizontale en verticale delen bestaan.
 
 

Delen

Exposities

29 jan 2017 - 28 mei 2017 ADO

ADO

Voor liefhebbers van het hedendaags ontwerp, verzamelaars en inwoners van Apeldoorn staat de naam ADO voor de kleurrijke collectie houten speelgoed die in de jaren 1925-1955 ontworpen is door Ko Verzuu. Deze collectie is niet alleen onlosmakelijk verbonden met een stuk lokale geschiedenis, maar raakt ook aan de vernieuwingen in de kunst in de eerste helft van de 20ste eeuw. Recentelijk is een publicatie verschenen over de CODA collectie ADO speelgoed. Daarnaast sluit CODA aan op het themajaar 2017: 100 jaar De Stijl met een ADO tentoonstelling en diverse activiteiten.

15 jan 2017 - 9 apr 2017 Private territory in public

Private territory in public

Met de tentoonstelling Private territory in public geeft CODA Museum een mid-career overzicht van het werk van Lucy Sarneel. De wisselwerking tussen het private en het publieke voor zowel de maker als de beschouwer vormt de leidraad. Sarneel benadert het sieraad daarbij als beginpunt van communicatie, als medium dat zowel het sacrale als het alledaagse omvat, als reflectie van tradities en gewoonten, verlangens en interpretaties. Private territory in public brengt het werk van Sarneel bovendien in beeld als autonome beeldende kunst en sculpturen van klein formaat. 

15 jan 2017 - 28 mei 2017 Met passie verzameld, met liefde geschonken

Met passie verzameld, met liefde geschonken

CODA Museum ontving in 2016 een uitzonderlijke, particuliere schenking: de sieradencollectie van Riet en Johan van Lonkhuijsen. Deze collectie omvat meer dan 150 objecten, gemaakt door meer dan 50 kunstenaars en ontwerpers. De collectie Van Lonkhuijsen is breed en divers, maar laat een aantal accenten zien. Zo werd met name werk aangekocht van Nederlandse kunstenaars. Katja Prins, Lucy Sarneel, Truike Verdegaal, Ted Noten, Philip Sajet, Ruudt Peters en Onno Boekhoudt zijn met belangrijke werken vertegenwoordigd in de collectie. Hun uitgangspunten werden echter nooit een keurslijf. Er was altijd ruimte voor verrassing en afwijking of om te vallen voor dat wat zich aandiende: de geraffineerde eenvoud van de Spaanse sieraadkunstenaar Marc Monzó, een weerbarstig collier van de Zwitser Bernhard Schobinger of een poëtische broche van de Duitse Bettina Speckner.

29 jan 2017 - 28 mei 2017 Lilith - Under my skin

Lilith - Under my skin

Humoristische of absurde ensceneringen, provocerend naakt en emotionele, soms pijnlijke, zelfportretten. Lilith, pseudoniem van Henriëtte van Gasteren (1964), fotografeert zichzelf om zo thema’s als vrijheid, identiteit en gelijkheid te onderzoeken. Wie is zij? Wie is zij in relatie tot anderen en haar omgeving? In een zoektocht naar ultieme kwetsbaarheid geeft zij zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot. Lilith – Under my skin in CODA toont vier fotoseries en vier video’s die zij in afgelopen jaren maakte. Voor de serie Intrauterine fotografeerde zij in bad met haar mobiele telefoon. Woman is the pig of the world is misschien wel haar meest intieme serie. Aan de basis staat de verhouding tussen man en vrouw, persoonlijke (liefdes)geschiedenis, ongelijke machtsverhoudingen en de manier waarop vrouwen behandeld worden door mannen.

29 jan 2017 - 28 mei 2017 Michel Szulc-Krzyzanowski – Sequenties

Michel Szulc-Krzyzanowski – Sequenties

Fotograaf Michel Szulc-Krzyzanowski (1949) maakt in de jaren 70 naam als een van de grondleggers van zwart-wit sequentiefotografie (fotoreeksen). Omdat deze werkwijze hem geen nieuwe inzichten meer oplevert, besluit hij na ruim 15 jaar te stoppen met deze vorm van fotografie. Sinds 2016 maakt hij echter weer sequenties. Ditmaal in kleur. De tentoonstelling Sequenties in CODA Museum laat een aantal reeksen zien waarmee Krzyzanowski in de jaren 70 wereldfaam verwierf.

15 jan 2017 - 28 mei 2017 De Stijl in CODA Museum

De Stijl in CODA Museum

In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl werd opgericht. Nederland viert dat met het themajaar 100 jaar De Stijl – Van Mondriaan tot Dutch design. De kunstbeweging De Stijl geldt nog steeds als een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars en vormgevers.

Een bloemlezing uit de CODA collectie toont de invloed van De Stijl op het houten ADO speelgoed van ontwerper Ko Verzuu, het werk en de ontwikkeling van beeldend kunstenaar César Domela (1900-1992) en de sieraden van Nederlandse kunstenaars.

26 mrt 2017 - 21 mei 2017 Waanzinnige Sier

Waanzinnige Sier

Fabelachtig, intens gedetailleerd en op het waanzinnige af. Zo is het werk van Jheronimus Bosch te omschrijven. Twaalf kunstenaars lieten zich inspireren door zijn werk. Hun sieraden werden vervolgens gedragen door cliënten en medewerkers van Reinier van Arkel; een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Fotograaf Marja Sterck portretteerde hen met de sieraden. Op die manier legde ze de verbinding tussen Jheronimus Bosch en de psychiatrie in Nederland. Want Bosch en de psychiatrie vierden het afgelopen jaar allebei hun vijfhonderdste verjaardag. CODA Museum toont de foto's en sieraden in de tentoonstelling Waanzinnige Sier.

Museuminformatie

CODA

CODA

Zie, hoor, beleef en ontdek in CODA! In CODA Museum zijn uiteenlopende tentoonstellingen van zowel (inter)nationale als regionale kunstenaars te bewonderen. Met steeds wisselende exposities waarin sieraden en kunst van en op papier centraal staan. Met een museum, bibliotheek en archief onder één dak is elk verhaal een kruisbestuiving tussen kunst, literatuur en geschiedenis. Ervaren en beleven staan centraal. Met levendige en interactieve presentaties aan de hand van authentieke voorwerpen vertellen, bewaren en tonen we verhalen over en van mensen.

Openingstijden

di t/m vr: 10-17.30 u, za 10-17 u, zo 13-17 u
gesloten op 1 jan, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 15 jaar gratis, CJP 50% korting


Museumkaart geldig