Het Rietveld Schröderhuis

Pronkstuk

Het Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis, werelderfgoed

Het Rietveld Schröderhuis is het architectonische hoogtepunt van de kunststroming De Stijl. In 1924 ontworpen door de Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld, in opdracht van de eigenzinnige Truus Schröder. Het was zijn eerste complete woonhuis én een uitbundig experiment. Samen met o.a. de Eiffeltoren en Big Ben staat het huis op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een icoon van Nederland en een topstuk uit de collectie van het Centraal Museum Utrecht. 

  

Delen

Exposities

4 mrt 2017 - 11 jun 2017 Rietvelds Meesterwerk - Leve De Stijl

Rietvelds Meesterwerk - Leve De Stijl

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de revolutionaire kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Het Centraal Museum viert dit met een unieke tentoonstelling over het Rietveld Schröderhuis, het internationale icoon van De Stijl in Utrecht. Het huis is een van de belangrijkste collectiestukken van het Centraal Museum en is sinds 2000 UNESCO werelderfgoed. De tentoonstelling zoomt in op Rietvelds leven tijdens De Stijl-jaren. Wie was deze man, in welke omgeving leefde hij en wat waren zijn drijfveren? Wat bracht hem tot het bouwen van dit Nederlands Werelderfgoed? Belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is Werkplaats de Liefdesklus van beeldend kunstenaar David Bade. Hier werkt hij samen met bezoekers aan een kunstwerk dat opgenomen wordt in de collectie van het Centraal Museum.

Museuminformatie

Centraal Museum

Centraal Museum

Het Centraal Museum is gevestigd in een voormalig middeleeuws klooster in de binnenstad van Utrecht. Wandel door dit mooie gebouw en ontdek onder andere de grootste Rietveld-verzameling ter wereld en het atelier van Dick Bruna. Een belangrijke kern is de collectie Van Baaren, met 19e- en vroeg 20e-eeuwse beeldende kunst. Tot de topstukken behoren werken van onder anderen Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. De collectie van het Centraal Museum is rijk en gevarieerd, met oude, moderne en toegepaste kunst, en mode en stadsgeschiedenis. In dit stedelijk museum ontbreken de Utrechtse kunstenaars als Theo van Doesburg en de Utrechtse Caravaggisten natuurlijk niet. 

Openingstijden

di t/m zo, 2e Paas- en Pinksterdag 11-17 u
1e do v/d mnd open tot 21 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12,50, t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 17 jaar / CJP / student € 5


Museumkaart geldig