Botanische Tuinen Utrecht

​Stinken in het moeras

Pronkstuk

​Stinken in het moeras

De witte moerasaronskelk (Lysichiton camtschatcensis) en de gele moerasaronskelk (Lysichiton americanus) zijn echte moerasplanten. De ‘witte’ komt uit Azië en de ‘gele’ uit Noord-Amerika. Daar heet de plant ‘skunk cabbage’ oftewel stinkdierkool vanwege de koolachtige bladeren en de onaangename (teer)lucht. Het opvallendst aan moerasaronskelken zijn de grote bloeiwijzen in het vroege voorjaar en de enorme bladeren die zich ontwikkelen na de bloei. De bloeiwijzen (de ene soort met een wit schutblad en de andere met een geel) verspreiden een vieze geur om de bestuivers, aasvliegen en kevers, te lokken.
De twee soorten bloeien in april in het Taxodiummoeras dat een vaak gefotografeerd stukje van de tuin is in die tijd van het jaar.
Het Taxodiummoeras met de beide moerasaronskelken is één van de Utrechtse kroonjuwelen in de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’ die vanaf april in de Nederlandse botanische tuinen is te zien (zie www.botanischetuinen.nl)

 

Delen

Exposities

1 apr 2017 - 1 dec 2017 Kampioenen van het plantenrijk

Kampioenen van het plantenrijk

Dit jaar ‘huldigen’ de Botanische Tuinen Utrecht de kampioenen van het plantenrijk. Want ook onder planten zijn talrijke toppers te vinden. Planten gaan een wedloop aan om water, voedsel en licht. Wie daarin het beste is, wint en krijgt de survival of the fittest-trofee! De Tuinen reiken de trofee uit in diverse disciplines zoals de snelste, de grootste, de lekkerste, de vieste, de oudste en de dikste plant. Behalve een bordententoonstelling over de echte toppers is er ook een rondwandeling door de tuin en een speciale kinderspeurtocht waarbij kinderen zich kunnen meten met de kampioenen en aan het einde zelf met een medaille op het podium komen.

1 jun 2017 - 15 sep 2017 Tropisch Vlinderfestival

Tropisch Vlinderfestival

Knalblauwe Morpho’s, handgrote Atlasvlinders, de Komeetstaartvlinders met hun lange staart, de grote Papiervlinders, de vrolijk gekleurde Passiebloemvlinders en de smaragdgroene pages; van 1 juni t/m 15 september is weer het Tropisch Vlinderfestival in de Botanische Tuinen Utrecht. De metamorfose van rups tot vlinders is een van de meest fascinerende processen in de natuurlijke wereld. Het is nog altijd niet precies bekend wat er gebeurt als een rups als het ware uiteenvalt in een soepje in de pop om er vervolgens als een vlinder herboren te worden.
Dat kun je ook niet zien. Wat je, behalve vlinders, wél kunt zien tijdens het Vlinderfestival, zijn allerlei rupsen en poppen. Je kunt zien hoe rupsen veranderen in een pop en als je geluk hebt, kun je een vlinder uit een van de poppen in de Poppenkast zien komen. In de kas hangen borden met namen en feitjes over de aanwezige vlinders en in de subtropische kas is een tentoonstelling met allerlei vlinderweetjes.
 

Museuminformatie

Botanische Tuinen Utrecht

Botanische Tuinen Utrecht

De miniwaterval klatert zacht, vlinders en andere insecten vliegen en kruipen naar hartenlust rond en een kikker laat zijn kopje zien. De Botanische Tuinen in Utrecht staan bol van de prachtige natuur. Op en rondom Fort Hoofddijk bevinden zich zes tuinen met elk een eigen karakter. In de Rotstuin bloeien bijvoorbeeld hoge kruidplanten die thuishoren in bergdalen. In de Ontdektuin staan planten om te ruiken, te zien, te voelen, te proeven en zelfs te horen en in de Evolutietuin kun je het spoor van miljoenen jaren evolutie volgen. Je vindt er kassen met (sub)tropische planten waaronder veel orchideeën, een mooie bijenstal en een vogelhut waar je naar vogels kunt speuren en veel over vogels kunt leren. In het Entreegebouw (met terras) koop je leuke cadeautjes en kun je genieten van koffie of lunch.

Openingstijden

dagelijks 10-16.30 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7,50, t/m 12 jaar gratis, 65+ / groepen € 6


Museumkaart geldig