Bonnefantenmuseum

The Walthamstow Tapestry

Pronkstuk

The Walthamstow Tapestry

Ons gouden pronkstuk is het vijftien meter lange 'The Walthamstow Tapestry' van de Britse kunstenaar Grayson Perry. 'The journey of life through shopping'. Zo zou je dit uiterst gedetailleerde, computer geweven tapijt ook kunnen omschrijven. Het knipoogt naar het bekendste wandtapijt uit de geschiedenis – het tapijt van Bayeux – maar belicht een andere invasie: die van de marketing in ons brein. We zien de zeven levensstadia van de mens van geboorte tot de dood. Op deze levensweg verschijnt een overvloed aan merken die als goden ons leven vormgeven. De merknamen zijn gelinkt aan een afbeelding, waardoor er grappige connotaties ontstaan. Dit tapijt behoort sinds 2014 tot de absolute topstukken van ons museum.

Delen

Exposities

30 sep 2016 - 1 mei 2017 My Stories of Painting

My Stories of Painting

Op 29 september is de Bonnefanten Award for Contemporary Art 2016 (BACA) uitgereikt aan  Cai Guo-Qiang (1957). De BACA is de belangrijkste prijs voor internationale beeldende kunst in Nederland en een eerbetoon aan een levende niet-Westerse kunstenaar met een uitzonderlijk oeuvre en aanwijsbare invloed op andere kunstenaars, tentoonstellingsmakers en kunstprofessionals. My Stories of Painting is de eerste tentoonstelling die de nadruk legt op de schilderkunst van Cai Guo-Qiang. Het overgrote deel bestaat uit een verkenning van diverse schildertechnieken en formaten, met meer dan honderd werken uit verschillende periodes in zijn leven. Veel van deze werkenzijn nooit eerder publiekelijk te zien geweest.

24 dec 2016 - 27 nov 2017 Illusie en openbaring

Illusie en openbaring

In Illusie en Openbaring toont het Bonnefantenmuseum werken van hedendaagse kunstenaars die ons verleiden met de vormwerelden die er bedrieglijk echt en alledaags kunnen uitzien, maar bij nauwlettend observeren een raadselachtig en dubbelzinnig karakter krijgen. Zowel schilderkunst als installaties, videokunst en fotografie komen aan bod in de tentoonstelling. Met werk van onder andere Francis Alÿs, Centrum voor Cubische Constructies, Jan Dibbets, Marlene Dumas, Hadassah Emmerich, Sol LeWitt, Tanja Ritterbex, William P.A.R.S. Graatsma en Kim Zwarts.
 

24 dec 2016 - 27 nov 2017 Illusion and Revelation – Ernst Caramelle

Illusion and Revelation – Ernst Caramelle

De tentoonstelling Illusion and Revelation laat zien dat verleidelijke schilderkunst en spitsvondige conceptualiteit goed samen gaan. Speciaal voor het Bonnefantenmuseum creëerde Ernst Caramelle (1952) handgeschilderde geometrische kleurvlakken op wand en glas. Deze werken bestaan uit een ingenieuze menging van echte en illusoire vormen, labyrintische architectuur en ruimte, waaraan het invallende zonlicht nog een tijdsdimensie toevoegt. Ernst Caramelle studeerde aan de Universität für angewandte Kunst in Wenen en was in 1974 research fellow aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Tevens was hij docent aan Van Eyck. In de jaren tachtig maakte hij naam met een veelzijdig oeuvre van kunstenaarsboeken, posters, zon-gebleekte papierwerken en muurfresco’s. Daarnaast is Caramelle rector en professor schilderkunst aan de Staatliche Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe.
 

Museuminformatie

Bonnefantenmuseum

Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum is een museum voor oude, moderne en hedendaagse kunst met een afwisselend tentoonstellingsaanbod, diverse rondleidingen en kinderactiviteiten. Het gebouw van de Italiaanse architect Aldo Rossi schittert aan de skyline van Maastricht. Het museum heeft een Museum Shop met een bijzonder assortiment en een gezellig Museumcafé Ipanema. Maak kennis met de veranderingen in het Bonnefantenmuseum: een kunstmuseum dat zich ontwikkelt op het snijvlak van traditie en vernieuwing.

beeld: Kim Zwarts

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen 11-17 u
gesloten op  1 jan, tijdens carnaval + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12, t/m 18 jaar gratis, CJP / student € 6
t/m 18 jaar, Museumkaart en Vrienden van het Bonnefantenmuseum gratis


Museumkaart geldig