Bijzondere Collecties UVA

​Boekband van Albertus Magnus

Pronkstuk

​Boekband van Albertus Magnus

De beroemde Amsterdamse boekbinder Albert Magnus (1642–1689) werkte voor tal van vooraanstaande opdrachtgevers. Maar een van zijn fraaiste banden maakte hij voor zijn eigen vrouw. Bij hun huwelijk in 1670 schonk hij deze magnifieke ‘trouwbijbel’ aan zijn echtgenote Maria Claesdr. Vis. Het is een Statenvertaling gebonden in rood marokijn, met een overvloed aan goudgestempelde ornamenten. De snedes zijn wonderschoon versierd met exotische vogels en bloemen op een vergulde ondergrond. Zo’n huwelijk kan niet meer stuk!
 
Biblia, dat is: de gantsche H. Schrifture, Amsterdam, erven Paulus van Ravesteyn, 1664. Band 4 B 1.

Delen

Exposities

16 dec 2016 - 7 mei 2017 ShakespeareNL

ShakespeareNL

De vierhonderdste sterfdag van Shakespeare wordt in binnen- en buitenland op grote schaal herdacht. Terecht: geen andere toneelschrijver heeft zulke diepe sporen getrokken in de theatergeschiedenis als William Shakespeare (1564–1616). Ook in Nederland is hij tot op de dag van vandaag veruit de meest gespeelde toneelschrijver. De tentoonstelling ShakespeareNL laat zien dat Shakespeare nog altijd alomtegenwoordig is, in het theater en in de populaire cultuur.

Museuminformatie

Bijzondere Collecties UVA

Bijzondere Collecties UVA

De naam zegt het al: Bijzondere Collecties beheert bijzondere collecties. Van middeleeuwse manuscripten en handschriften van Hooft en Multatuli tot wandplaten, letterontwerpen en het archief van Arnon Grunberg. De Bijzondere Collecties omvatten het erfgoed van de Universiteit van Amsterdam. De ruim duizend deelcollecties bestaan uit zeldzame en kostbare boeken, manuscripten, prenten, foto's en nog veel meer. Het is een van de grote erfgoedbibliotheken in Europa. Met internationaal vermaarde verzamelingen op het gebied van boekgeschiedenis, Joodse cultuur, kerkgeschiedenis, cartografie, letterkunde, grafische vormgeving en zoölogie.

Openingstijden

di t/m vri 10-17 u, za-zo 13-17 u
gesloten op 27 apr

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 15 jaar / CJP / 65+ € 5
(entreebewijs geeft ook toegang tot Allard Pierson Museum)


Museumkaart geldig