De  Leeuw van Crayestein

Pronkstuk

De Leeuw van Crayestein

Na de St. Elisabethsvloed van 1421 – waardoor de Biesbosch is ontstaan – raakte het in het overstroomde gebied gelegen Kasteel Crayestein in verval. De schade bleef wel beperkt omdat het kasteel hoog lag, echter naarmate de jaren verstreken raakte het in verval door plunderingen en achterstallig onderhoud. In 1537 en 1561 werd het kasteel nog vermeld als ruïne. In 1592 zijn de laatste resten door de rivier verzwolgen. Volgens de overlevering lag het op het ambacht Crayestein, gebouwd op een duin of terp, recht tegenover de kerk van Sliedrecht. Rijkswaterstaat verwijderde in 1889 de restanten en baggerde daarbij  deze leeuw op.
 
Bruikleen: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Delen

Museuminformatie

Biesbosch MuseumEiland

Biesbosch MuseumEiland

Het Biesbosch MuseumEiland ligt in het hart van Nationaal Park De Biesbosch, een uniek zoetwatergetijdengebied dat sinds 1994 de status Nationaal Park heeft.
Het is natuur, gevormd door een voor Nederland kenmerkende cultuur-historie. Hier hebben mensen eeuwenlang gewerkt met en tegen het water, polders gemaakt, de natuur naar hun hand gezet met een heel eigen griend- en rietcultuur. De vaste collectie is te zien in zeven themapaviljoens en neemt de bezoeker mee van de ontstaansgeschiedenis van het zoetwatergetijdengebied tijdens de Sint-Elisabethsvloed in 1421 tot het huidige uitnodigende recreatiegebied. Met de historische griend De Pannekoek aan de overzijde clustert het Biesbosch MuseumEiland allerlei activiteiten, van tentoonstellings-bezoek tot horecapleisterplaats voor recreanten, van vertrekpunt voor de fluisterboot tot uitvalsbasis voor verschillende fiets- en wandelroutes.
 

Openingstijden

1 april-1 nov: ma: 13-17 u, di t/m vr: 10-17 u, za + zo: 11-17 u

1 nov-1 apr: ma: gesloten, di t/m vr: 10-17 u, za + zo: 11-17 u

gesloten op 25 dec, 31 dec + 1 jan
 

Entree - Toegangsprijzen

€ 7,50, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 5,50, 65+ € 6


Museumkaart geldig