Bevrijdingsmuseum Zeeland

Zilveren Avondmaalstel

Pronkstuk

Zilveren Avondmaalstel

Op 26 februari 1906 kwamen in de consistorie van de Nederlandse Hervormde Kerk te Ellewoutsdijk de kerkenraad en kerkvoogdij in vergadering bijeen. De burgemeester had namens de ambachtsheer van Ellewoutsdijk, de heer J.C. van Hattum, een vererende opdracht ontvangen. De ambachtsheer wilde de kerkelijke gemeente een geschenk aanbieden: een compleet zilveren avondmaalsservies. Alle stukken van het servies – acht stuks – dragen het familiewapen, de schaar en het wapen van de gemeente Ellewoutsdijk. 

 

Delen

Museuminformatie

Bevrijdingsmuseum Zeeland

Bevrijdingsmuseum Zeeland

Bevrijdingsmuseum Zeeland toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan de Slag om de Schelde. De grotendeels vergeten Slag om de Schelde was de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied. Daarnaast besteedt het museum ook aandacht aan het Bataljon Zeeland. Dit bestond grotendeels uit oorlogsvrijwilligers die na de bevrijding van Zeeland wilden meevechten voor de bevrijding van Nederland en West-Europa. Na de Tweede Wereldoorlog werd het bataljon echter uitgezonden naar Nederlands-Indië.

Het nieuwe 3 hectare grote Bevrijdingspark Zeeland visualiseert te midden van de Zeeuwse elementen water, strand en dijken de oorlogsperiode 1939-1945 en de Slag om de Schelde in het bijzonder. In het park is de unieke en bewaard gebleven noodkerk uit Ellewoutsdijk gereconstrueerd en herbouwd.

Openingstijden

mei t/m okt: di t/m vr13-17 u, za 10-17 u
nov t/m apr: wo 13-17 u, za 10-17 u
gesloten tijdens feestdagen

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9, t/m 6 jaar gratis, 7 t/m 12 jaar € 5


Museumkaart geldig

Activiteit

Bezoek het nieuwe Bevrijdingspark Zeeland

Bezoek het nieuwe Bevrijdingspark Zeeland

Wo 5 april 13 uur en za 8 april 10 uur: Bevrijdingspark Zeeland. Vanaf 2017 kunnen bezoekers ook een kijkje nemen in het nieuwe, unieke, 3 hectare grote Bevrijdingspark Zeeland. Het Park visualiseert te midden van de Zeeuwse elementen water, strand en dijken de oorlogsperiode 1939-1945 en de Slag om de Schelde in het bijzonder. In het park is de unieke en bewaard gebleven noodkerk uit Ellewoutsdijk gereconstrueerd en herbouwd. Deze noodkerk werd, na het vernietigen van de oorspronkelijke kerk door een bombardement, geconstrueerd uit zogenaamde nissenhutten. Een tweede uniek element is het Stiltebos, een plek waar ruimte is voor bezinning en reflectie. Verder is het Bevrijdingspark ingericht met bunkers, een baileybrug, versperringen, een Shermantank etc.