Belasting & Douane Museum

​De bank van Tromp

Pronkstuk

​De bank van Tromp

Verhalen zijn soms decoratiever dan de werkelijkheid. Deze rijkversierde bank zou Cornelis Tromp (1629-1691) van de Amsterdamse Admiraliteit hebben gekregen Als beloning voor zijn belangrijke overwinning in de slag om de Sonttol in 1676. Maar restauraties toonden aan dat het een prachtig 19e-eeuws pronkmeubel is. De afbeelding van de zeeslag is naar een 17e-eeuws schilderij en ook Tromp’s portret heeft een originele voorganger. De Trompbank is een topstuk uit onze vaste collectie en is tijdens de museumweek gratis te bezichtigen.

Delen

Exposities

8 apr 2017 - 8 okt 2017 WOEF - een neus voor douanewerk

WOEF - een neus voor douanewerk

WOEF! – een neus voor douanewerk is een familietentoonstelling over de speurhonden van de Douane in Nederland. Een expositie voor jong en oud met een hoge aaibaarheidsfactor! Al vanaf 1945 gebruikt de Douane speurhonden om de invoer van verboden goederen tegen te gaan. In de expositie worden verschillende werkterreinen van de speurhonden belicht. Met informatie over vangsten, opleidingen en trainingen van het werken met speurhonden aan de landsgrenzen, in de havens en op Schiphol wordt in WOEF! een mooi beeld van deze bijzondere honden weergegeven.

Tijdens de tentoonstelling zijn er tal van workshops, activiteiten, demonstraties en lezingen te bezoeken.
 

Museuminformatie

Belasting & Douane Museum

Belasting & Douane Museum

Iedereen betaalt belasting en verwacht dat de overheid ons geld zinvol besteedt. Het Belasting & Douane Museum geeft met originele documenten, objecten en verhalen een kijkje in ons fiscale verleden: veel regels en dus ook oproer en ontduiking. In het Tiende Penning Theater is de Opstand tegen Alva als eerste belastingoorlog te zien. Wat was vrijgezellenbelasting, en waar komt de hondenbelasting vandaan? Tot wanneer moest men belasting betalen over de fiets? Het thema inspireerde oude meesters als Isaac Israels, Jan van Goyen en Jurriaen Pool II, en ook hedendaagse kunstenaars zoals Caspar Berger en Rueben Margolin: hun installaties zetten het thema in eigentijds perspectief. Geef je mening in het luisterend Oor, ontwikkel je eigen stelsel of ontspan onder het Belastingplafond.
 

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen 11-17 u
gesloten op 1 jan, 1e Paas- en Pinksterdag, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 5,50, t/m 18 jaar / CJP / scholen / RotterdamPas gratis


Museumkaart geldig