Amsterdam Museum

Goliath

Pronkstuk

Goliath

Met zijn ruim viereneenhalve meter lengte, brede schouders en grote ogen is reus Goliath een zeer opvallende en voor sommigen een beangstigende verschijning bij binnenkomst in ons museum. De houten reus behoort, samen met zijn Bijbelse tegenhanger David, al ruim 150 jaar tot onze collectie. Met zijn rollende ogen en schuddend hoofd jaagt hij onze bezoekers soms de stuipen op het lijf… Goliath is rond 1650 gemaakt, vermoedelijk door Albert Jansz. Vinckenbrinck. Oorspronkelijk stond hij, met een andere houten David, in het Oude Doolhof. Een 17de eeuwse pleziertuin op de hoek van de Prinsengracht en de Looiersgracht. Sommige beelden konden door inwendige techniek worden bewogen, zo ook onze Goliath. In 1862 heeft het Amsterdam Museum het beeld aangekocht, en sindsdien is het een van onze pronkstukken.

Delen

Exposities

19 feb 2015 - heden Waar wezen speelden

Waar wezen speelden

Het Amsterdam Museum is gevestigd in het oude Burgerweeshuis. De rijke geschiedenis van deze locatie en de transformatie van weeshuis naar museum wordt gepresenteerd in een nieuwe vaste opstelling in de wezenkastjes. Dit zijn kastjes op de jongensbinnenplaats waar weesjongens vroeger hun gereedschap in bewaarden. De presentatie in de wezenkastjes toont de bijzondere historie van het pand. Het Burgerweeshuis is rond 1520 opgericht en aan de hand van objecten word je meegenomen door de geschiedenis. Ook worden er persoonlijke verhalen van onder andere oud-burgerwezen getoond. Zij vertellen verhalen over hun kindertijd in het burgerweeshuis.

De presentatie is gratis toegankelijk.

16 sep 2016 - 7 mei 2017 100 jaar Schiphol – klaar voor vertrek

100 jaar Schiphol – klaar voor vertrek

In de interactieve familietentoonstelling 100 jaar Schiphol – klaar voor vertrek kom je van alles te weten over de modderige weide die uitgroeide tot één van Europa’s belangrijkste vliegvelden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld achter de bagageband? Welke smokkelwaar wordt er ontdekt? En wist je dat er ‘ijsberen’ op Schiphol werken? De tentoonstelling neemt je mee op een interactieve reis door het Schiphol van toen en nu. Maak kennis met de mensen op de luchthaven, van wegbrengers tot wereldreizigers en van bagagemedewerkers tot douanepersoneel.

beeld: Paul Huf – MAI, Schiphol, 1949, collectie Amsterdam Museum

16 dec 2016 - 14 jun 2017 Maurice Boyer – thuis in Amsterdam

Maurice Boyer – thuis in Amsterdam

In de tentoonstelling Maurice Boyer – thuis in Amsterdam met het werk van stadsfotograaf Boyer staat de vraag ‘van wie is de stad?’ centraal. Afgelopen jaar ging hij na vier decennia met pensioen als fotojournalist. De tentoonstelling is opgebouwd als een tweeluik. Het eerste deel besteedt aandacht aan een van zijn eerste opdrachten van eind jaren 70: het vastleggen van de sloop, renovatie en nieuwbouw in verschillende Amsterdamse wijken. Dit zorgde ervoor dat hij midden tussen de krakers terechtkwam en aanwezig was bij (krakers)rellen in de Vondelstraat en rondom de kroning van prinses Beatrix. Daarnaast zie je in de tentoonstelling recent werk waarin de vluchtelingenproblematiek centraal staat. Sinds een jaar volgt hij Syrische vluchtelingen die worden opgevangen door Gastvrij Oost, een kleinschalig Amsterdams opvanginitiatief.

Amsterdam DNA

Amsterdam DNA

Amsterdam DNA geeft in een uur tijd een boeiend overzicht van de geschiedenis van Amsterdam. Aan de hand van de vier kernwaarden ondernemerschap, vrijdenken, burgerschap en creativiteit ontdek je het verhaal van de stad, verdeeld over zeven periodes.

Ervaar Amsterdam DNA met de hele familie op een speelse en uitdagende manier met de DNA Familietour. Deze gratis tour is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en beschikbaar in het Nederlands en Engels. In een klein uur lees, hoor en ervaar je de geschiedenis van de stad Amsterdam.

Het Kleine Weeshuis

Het Kleine Weeshuis

In Het Kleine Weeshuis ontdek je samen hoe het leven in een weeshuis van de 17de eeuw eruit zag. Leuk voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar én voor (groot)ouders. In het gebouw van het Amsterdam Museum was vier eeuwen lang het Burgerweeshuis gevestigd. Het Kleine Weeshuis beleef je met al je zintuigen. Ervaar het leven in een 17de-eeuws weeshuis in het hart van een welvarende handelsstad en ontdek de besloten wereld achter de weeshuispoorten. Een wereld met eetzalen, slaapzalen, leslokalen, keukens, een kakdoos en zelfs een eigen koeienstal. De allerkleinste bezoekers kunnen onderweg verstopte dieren in het weeshuis ontdekken en kinderen vanaf 7 jaar gaan op stap met de weesjongen Jurriaan.
 

Museuminformatie

Amsterdam Museum

Amsterdam Museum

Wandel door de tijd, dwaal door de stad, maak kennis met de inwoners in het Amsterdam Museum en zie hoe Amsterdam van dorpje aan de rivier uitgroeide tot wereldstad. In de tentoonstelling Amsterdam DNA lees, zie, hoor en proef je wat Amsterdam tot Amsterdam heeft gemaakt. Wie meer wil zien kan terecht bij de vaste verzameling met veel topstukken, zoals de vogelvluchtplattegrond uit de Middeleeuwen en De Dam van Breitner. Voor de jongsten is er Het Kleine Weeshuis. Hierin ontdek je samen hoe het leven in een weeshuis van de 17e eeuw eruit zag. Leuk voor het hele gezin!

Openingstijden

dagelijks, 10-17 u
5, 24 + 31 dec 10-16 u
gesloten op 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12,50, t/m 4 jaar gratis, 5 t/m 18 jaar € 6,50


Museumkaart geldig

Activiteit

Bagagespel

Bagagespel

Zo 9 april, 16 uur: Bagagespel. Laat je creativiteit los op je eigen koffer en breng hem daarna zelf naar het vliegtuig met het magnetische bagagespel. Wie van jullie is als eerste bij het vliegtuig?