Allard Pierson Museum

Een Flavische dame

Pronkstuk

Een Flavische dame

Van 69 tot 96 na Christus werd het Romeinse Rijk geregeerd door de zogenaamde Flavische keizers: Vespasianus, Titus en Domitianus. Het opvallende kapsel waarmee de vrouwelijke leden van deze dynastie pronkten, raakte in de mode: we zien het op veel afbeeldingen uit de Flavische tijd en kort daarna. Met hun omhooggewerkte krulletjes aan de voorkant en het naar achter gekamde haar in een bewerkelijke knot zijn de trendsettende Flavische dames goed herkenbaar. De acanthusbladeren, net boven de sokkel, wijzen erop dat het om een grafbeeld gaat. Waarschijnlijk heeft de buste in een columbarium of urnenmuur gestaan. De jonge vrouw draagt een tunica met daar overheen een pallium, een mantel.
 

Delen

Exposities

27 jan 2017 - 7 mei 2017 Modern candor - Jasmijn Visser

Modern candor - Jasmijn Visser

In de expositie Modern Candor. The struggle for the Falkland Islands/Islas Malvinas combineert kunstenaar Jasmijn Visser kaarten en zeldzame boeken van de Bijzondere Collecties met kaarten en infographics die zij maakte in samenwerking met Metahaven. Visser verbleef drie maanden op de Falklandeilanden/Islas Malvinas voor onderzoek. De eilandengroep ligt vlakbij Antarctica en vormde in 1982 het toneel voor een oorlog tussen Argentinie en het Verenigd Koninkrijk. Het was een van de laatste conventionele oorlogen. In de publicatie Conflict Atlas. Geopolitics and contingencies on the Malvinas – Falklands archipelago brengt Visser de lokale gebeurtenissen op de eilanden in verband met belangrijke keerpunten in de wereldgeschiedenis. Door grote sprongen in tijd en ruimte te maken laat de atlas zien hoe menselijk handelen toch meestal door onvoorziene gebeurtenissen wordt bepaald en hoe dit vaak leidt tot absurde plotwendingen.

Museuminformatie

Allard Pierson Museum

Allard Pierson Museum

Kom naar het oude Egypte, waar farao's, Griekse koningen en Romeinse keizers heersten. De beschaving van het land van de Nijl komt in het Allard Pierson Museum opnieuw tot leven. Met goden, sarcofagen en natuurlijk mummies. Het Allard Pierson Museum is het archeologiemuseum van de Universiteit van Amsterdam. Het museum toont de betekenis van oude beschavingen voor de hedendaagse Europese cultuur op een actuele en uitdagende manier. Dat gebeurt voor een zo groot mogelijk geïnteresseerd publiek, aan de hand van een archeologische topcollectie en in samenwerking met talentvolle studenten en excellente onderzoekers.

Openingstijden

di t/m vri 10-17 u, za-zo 13-17 u
gesloten op 27 apr

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 15 jaar / CJP / 65+ € 5
(entreebewijs geeft ook toegang tot Bijzondere Collecties)


Museumkaart geldig

Activiteit

Lezing over Flavische dame

Lezing over Flavische dame

Ma 4 april, 15 uur: Wie is de Flavische dame? Geralda Jurriaans-Helle en René van Beek vertellen over dit portret en de verwerving van het beeld. De jonge vrouw op de Romeinse afdeling heeft een zeer opvallend kapsel. Hoe zit dat? Aanmelden.