Airborne Museum 'Hartenstein'

De jachthoorn van John Frost

Pronkstuk

De jachthoorn van John Frost

Luitenant-kolonel John Dutton Frost (1912 -1993) had op 17 september 1944  tijdens Operatie Market Garden de opdracht met het 2e bataljon van de 1e Britse Luchtlandingsbrigade een of meerdere bruggen over de Rijn bij Arnhem te veroveren. Onmiddellijk na de landing op de Renkumse heide gebruikte Frost deze jachthoorn om het signaal verzamelen te blazen. Op 21 september moest Frost – inmiddels gewond geraakt – zich na zware gevechten overgeven aan de Duitsers. Hierbij is hij zijn jachthoorn kwijtgeraakt. De hoorn werd in juli 1945 teruggevonden bij het puin ruimen rond de Rijnbrug. De vinder schonk hem in 1997 aan ons museum, waar het één van de pronkstukken is.
 
 
 
 

Delen

Exposities

2 sep 2016 - 31 dec 2017 EGO. Vergeet mij niet

EGO. Vergeet mij niet

EGO. Vergeet mij niet gaat over het menselijk perspectief tijdens de Slag om Arnhem. De focus op het menselijk individu, de unieke objecten en het levend houden van de herinnering aan verschillende waarheden, geven stof tot nadenken. Er wordt geen nationaliteit geschuwd. Verhalen van zowel Duitse als geallieerde soldaten, burgers, verzetslieden, mannen, vrouwen, kinderen en zelfs dieren vormen de tentoonstelling. Luitenant John Hollington ‘Jack’ Grayburn voerde tijdens de Slag om Arnhem het bevel over het 2de Bataljon van het Parachute Regiment. Zijn bataljon slaagde er op 17 september als een van de weinige bataljons in de Rijnbrug te bereiken. Hevige gevechten volgden, waarbij hij op 20 september dodelijk werd getroffen. Voor zijn moedige en vastberaden optreden werd Grayburn in januari 1945 postuum onderscheiden met het Victoria Cross. Zijn verhaal is één van de 48 persoonlijke verhalen uit de tentoonstelling.

Er is ook voor kinderen veel te ontdekken. Zoals het verhaal over de dappere postduif William of Orange, die met een dringend bericht vanuit Arnhem werd teruggezonden naar Engeland. Met een spel kom je van alles te weten over de personages uit de tentoonstelling.

27 jan 2017 - 31 aug 2017 Moederliefde. Het geheim van Ella en Audrey

Moederliefde. Het geheim van Ella en Audrey

Moederliefde. Het geheim van Ella & Audrey gaat over het ontstaan van de carrière van de jonge Britse Audrey Hepburn en de rol van haar moeder Ella van Heemstra. Er is veel gezegd en geschreven over Audrey’s verzetsactiviteiten ten tijde van de Slag om Arnhem. De tentoonstelling onthult echter een ander verleden. Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog reisde Hepburn naar Nederland. In Arnhem werd ze herenigd met haar moeder en twee halfbroers. Haar moeder stond er, na twee gestrande huwelijken, alleen voor. Onderzoek toont aan dat Ella van Heemstra vanaf dat moment de stuwende kracht was achter haar dochters carrière. Haar brede netwerk, onder andere stammend uit de tijd dat zij lid was van een fascistische partij, in combinatie met het danstalent van Audrey, opende vanaf 1940 in Arnhem de deuren naar Audrey’s internationale carrière.

Museuminformatie

Airborne Museum ‘Hartenstein’

Airborne Museum ‘Hartenstein’

In het Airborne Museum herleeft de beroemde Slag om Arnhem, die plaatsvond in september 1944. Luister in de villa, het voormalig hoofdkwartier van de Britse generaal Urquhart, naar de aangrijpende verhalen. Britse, Poolse en Duitse oorlogsveteranen vertellen in het museum hun verhaal. Luister ook naar de getuigenissen van burgers, die doodsangsten doorstonden. De verhalen worden geïllustreerd met authentieke wapens, documenten, films en foto’s. Mis de Airborne Experience zeker niet. In deze ondergrondse ruimte wordt de geschiedenis werkelijkheid en komen de dramatische gebeurtenissen heel dichtbij.

Openingstijden

dagelijks, 10-17 u, feestdagen 12-17 u
24 + 31 dec 12-16 u
gesloten op 1 jan + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9,75, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 5 (met volwassene), 13 t/m 18 jaar € 6, CJP 13 t/m 18 jr € 5, CJP 18+ / student / 65+ / veteranenpas € 8


Museumkaart geldig

Activiteit

Diverse activiteiten

Diverse activiteiten

Za 8 april, 11-16 uur: Workshop jachthoorntje knutselen. Ons pronkstuk  is de jachthoorn van John Frost, dieeen belangrijke rol  speelde tijdens de Slag om Arnhem. In deze workshop ga je zelf een mooie jachthoorn maken!

Za 8 april, 13.30-14.15 uur: Verhalenstoel. Ontmoet een ooggetuige van de Slag om Arnhem en luister naar zijn of haar indringende verhaal. Hoe was het om als kind de Tweede Wereldoorlog mee te maken en wat heeft de meeste indruk gemaakt? Stel ook vooral al je vragen aan onze ooggetuige!
 
Zo 9 april, 11-11.45 uur: Welk bijzondere verhaal gaat schuil achter de jachthoorn van luitenant-kolonel John Frost? Robert Voskuil neemt je mee terug in de tijd en vertelt over het pronkstuk. Wanneer kreeg Frost deze jachthoorn en hoe werd hij tijdens de Slag om Arnhem gebruikt? Ook vertelt Voskuil wanneer Frost de jachthoorn verloor en hoe het uiteindelijk één van de pronkstukken van het museum werd!