Afrika Museum

​Onilebeeld uit Nigeria

Pronkstuk

​Onilebeeld uit Nigeria

Onilebeeld uit Nigeria

Tijdens de Nationale Museumweek zetten we het Onile beeld uit Nigeria in het zonnetje. Een Onile beeld is de bewaker van een lokale gemeenschap en wordt ook wel als godheid van de aarde gezien. Deze beelden zijn normaal alleen te zien voor leden van het ultra geheime Ogboni-genootschap! Het beeld is van terracotta. Dat het nog compleet is en in goede conditie maakt het bijzonder omdat terracotta bijzonder breekbaar is. Er is ook een mannelijke variant. Die staat in het National Museum of African Art in Washington en is ooit aangekocht door Walt Disney.

Delen

Exposities

12 mei 2017 - 24 sep 2017 Wereld vol veren

Wereld vol veren

Met veren maak je indruk, wereldwijd en al eeuwenlang. Veren zijn schitterend, onderscheidend en verbindend, verleidelijk, artistiek, exclusief en stijlvol. Kleding en voorwerpen met veren zitten vol informatie en kleurrijke verhalen over de dragers en hun wereld. De tentoonstelling Een wereld vol veren presenteert een kleurrijke verencollectie met objecten die hun oorsprong vinden in onder andere Congo, Kenia, de Amazone, Noord-Amerika en Papoea-Nieuw-Guinea. De mooiste verenobjecten uit de museumcollecties van het Afrika Museum, Museum Volkenkunde en het Tropenmuseum, die vanwege hun kwetsbaarheid zelden zijn getoond, zijn eindelijk te zien voor het grote publiek.

Museuminformatie

Afrika Museum

Afrika Museum

Het Afrika Museum is een museum over mensen, gevestigd in de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Berg en Dal (bij Nijmegen). Het museum heeft een binnen- én een buitenmuseum. In het binnenmuseum zijn er traditionele Afrikaanse objecten te bewonderen als ook een grote collectie hedendaagse Afrikaanse kunst. Deze objecten vertellen veel over de gebruiken en gewoonten in de verschillende Afrikaanse landen maar over de Afrikaanse diaspora. Ook is er twee keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling te zien. In het buitenmuseum kom je meer te weten over de traditionele architectuur van vijf volkeren uit de landen Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. In het Afrika Museum ontdek je dat we – ondanks de verschillen – in deze wereld hetzelfde zijn.

Openingstijden

di t/m zo, 10-17 u
tijdens feestdagen en schoolvakanties ook op ma, 10-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 14, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 18 jaar € 6


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleiding

Rondleiding

Za 8 april, 13, 14 & 15 uur: Verhalen over het Onile beeld uit Nigeria – het pronkstuk.  Een Onile beeld is de bewaker van een lokale gemeenschap die men ook wel ziet als godheid van de aarde. Deze beelden zijn normaliter alleen te zien voor leden van het ultrageheime Ogboni-genootschap! Het beeld is gemaakt van terracotta. Dat het nog compleet is en in goede conditie maakt het bijzonder, want terracotta is bijzonder breekbaar. Er is ook een mannelijke variant. Die staat in het National Museum of African Art in Washington en is ooit aangekocht door Walt Disney.