Aboriginal Art Museum

​Pitmarlu - Wakartu Cory Surprise

Pronkstuk

​Pitmarlu - Wakartu Cory Surprise

Wakartu Cory Surprise, in 1929 geboren in de Great Sandy Desert, kwam als jonge vrouw uit de bush. Na een leven vol omzwervingen vestigde ze zich in de jaren vijftig in Fitzroy Crossing. En ging ze schilderden voor het Karrayili Adult Education Centre. Na werken met potlood en papier schakelde ze over op felle kleuren. Over haar werkt zegt ze: “When I paint, I think about my country (…).  Nobody taught me to paint. I put down my own ideas. I saw these places for myself. I went there with the old people.” Haar schilderij Pitmarlu verbeeldt de levende waterpoelen van haar land, in krachtige lijnen en vlakken. 

Delen

Exposities

22 jan 2017 - 15 jun 2017 Tracking Memories. Het geheugen van het land

Tracking Memories. Het geheugen van het land

Tracking Memories. Het geheugen van het land is een terugblik van het AAMU op zestien jaar baanbrekende tentoonstellingen waarin Aboriginal kunst vaak in samenhang met internationale hedendaagse kunst werd gepresenteerd. In deze inhoudelijk en visueel rijke tentoonstelling gaan Aboriginal kunstwerken, Europese hedendaagse kunst en Afrikaanse sculpturen de dialoog met elkaar aan en vloeien samen tot een grote installatie. Hoe verbeelden kunstenaars het collectieve geheugen van hun land? Hoe nemen deze kunstenaars uit verschillende landen en continenten de complexiteit van de geschiedenis waar? De getoonde kunstwerken in Tracking Memories bieden reflectie op de westerse geschiedenis, het kolonisatieverleden en de blijvende invloed daarvan op de actualiteit in Afrika, Australië en Europa.

Tracking memories is de slotexpositie van het AAMU. Daarna sluit het museum zoals aangekondigd zijn deuren.

Museuminformatie

Aboriginal Art Museum

Aboriginal Art Museum

Het AAMU is het enige museum in Europa dat zich geheel richt op de hedendaagse Aboriginal kunst uit Australië. Het bestaat sinds 2001 en is gehuisvest in een grachtenpand in hartje Utrecht. Op de tweede verdieping is een permanente opstelling met stukken uit de museumcollectie. In vogelvlucht krijgt de bezoeker een overzicht van de verschillende stromingen en stijlen binnen de Aboriginal kunst. Van de boombastschilderijen uit Arnhem Land, de Law Poles uit Aurukun, de doeken uit Centraal-Australië en de Kimberley tot fotografie uit de Australische steden. Het museum programmeert twee keer per jaar een tijdelijke expositie.

Openingstijden

di t/m vr 10-17 u, za + zo 11-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9,  t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 5


Museumkaart geldig