Originele onderduikplek

Pronkstuk

Originele onderduikplek

Originele onderduikplek op de zolder van Markt 12.

Delen

Exposities

17 dec 2016 - 7 mei 2017 Van knoop tot pijp

Van knoop tot pijp

De Aaltense hoornindustrie is uniek; nergens anders in Nederland was deze industrie gevestigd. Familiebanden hebben een sterke invloed gehad op het ontstaan van de hoornindustrie. Vijf hoorndraaiers begonnen vanaf 1855 in Aalten: Bernard Vaags, Gerrit Peters, Abraham ten Dam, Willem te Gussinklo en Wessel Becking. Van buffelhoorn uit Azië en Zuid Amerika werden lange pijpenstelen, kammen, knopen, seinfluitjes, naaldenkokers en messenheften gemaakt. Buffels werden niet gedood of speciaal gefokt voor het hoorn. Al het materiaal werd gebruikt en wat overbleef ging over de akkers. Met de intrede van kunststof en massaproductie verdween deze industrie na de Tweede Wereldoorlog. De Hoornkamer van de Aaltense Musea wordt momenteel heringericht. De expositie bevat stukken uit de collectie.

Museuminformatie

Aaltense Musea

Aaltense Musea

Aalten heeft twee musea onder hetzelfde dak: de Aaltense Musea. Ze vertellen over het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. Markt 12 schetst een beeld van het dagelijks leven van burgers in de Tweede Wereldoorlog. Ervaar hoe moeilijk het is om stroom op te wekken en hoe benauwd het was in de onderduikruimte. Het Aaltens Industrie Museum vertelt over het leven en werken van een gemeenschap door de tijd heen, met name over het unieke karakter van de hoornindustrie. Hier bevindt zich een compleet ingericht klaslokaal uit vroegere tijden.

Openingstijden

di t/m za: 10-17 u, zo: 13-17 u
gesloten op 1 jan, 1e Paasdag, 27 apr, 1e Pinksterdag, 25 + 26 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 5, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 3, 13 t/m 18 jaar / studentenpas / 65+ € 4


Museumkaart geldig

Activiteit

Gouden Grensverhalen

Gouden Grensverhalen

Za 8 april, 10-16 uur: Live in ons museum! Verhalenvertellers brengen gouden verhalen uit de grensstreek. Over de Aaltense Gängeskes, de Stolpersteine, het gebrandschilderde Oosterkerkraam, de unieke hoornindustrie, onderduiken en verzet, archeologie. Kom gerust met uw eigen verhalen over wonen en werken in de grensstreek! Toegang gratis.