Man en Kunst vanaf 20 april op NPO2!
31 maart 2020

Man en Kunst vanaf 20 april op NPO2!

In het kader van de Nationale Museumweek gaat Lucas De Man op zoek naar bijzondere verhalen achter kunstwerken uit de Nederlandse musea.

Tijdens de Nationale Museumweek vertelt Lucas De Man in de tv-serie Man en Kunst over 5 iconische kunstwerken uit Nederlandse collecties. Deze zijn op 20,22,23,24 en 25 april te zien om 22.22 uur bij AVROTROS op NPO2. Lees hieronder meer over alle afleveringen en kunstwerken.

Man en Kunst zie je maandag 20 t/m zaterdag 25 april om 22.22 uur op NPO 2. Op dinsdag 21 april is er geen uitzending.

Niki de Saint Phalle – ‘Tir (Shooting Altar)’ in het Stedelijk Museum Amsterdam

Maandag 20 april

In deze aflevering het verhaal achter het werk ‘Tir (Shooting Altar)’ van Niki de Saint Phalle. Naast de vrolijke sculpturen van vrouwen maakte De Saint Phalle ook bloederige werken, zoals deze installatie. Waarom was dat?

Tir-(Shooting-Altar)---Man-en-Kunst.jpg
 NIKI DE SAINT PHALLE – TIR (SHOOTING ALTAR)

Francis Bacon – ‘Verlamd kind lopend op handen en voeten (naar Muybridge)’ in het Kunstmuseum, Den Haag

Woensdag 22 april

Na tal van schilderijen waarop hij mensen vervormde, schildert hij als uitzondering op de regel een kind met een échte handicap. Ook krijgt Lucas De Man in het depot van het SMAK in Gent een van de beroemdste en meest grimmige ‘pausportretten’ van de Ierse grootmeester te zien.

Verlamd-kind-lopend-op-handen-en-voeten-(naar-Muybridge)---Man-en-Kunst.jpg
FRANCIS BACON – VERLAMD KIND LOPEND OP HANDEN EN VOETEN (NAAR MUYBRIDGE)

De werken van vader en zoon Willem van de Velde in het Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Donderdag 23 april

Vader en zoon Willem van de Velde versloegen al schetsend vanuit een bootje de grote zeeslagen en werden zo de oorlogscorrespondenten van de 17e eeuw. Toen er hier een economische crisis uitbrak, vertrokken de heren doodleuk naar de vijand Engeland om daar aan het werk te gaan.

De-werken-van-vader-en-zoon-Willem-van-de-Velde---Man-en-Kunst.-.jpg
WILLEM VAN DE VELDE DE JONGE – SCHEPEN OP KALM WATER IN DE AVOND

Joop Moesman – ‘Zelfportret’ in het Centraal Museum, Utrecht

Vrijdag 24 april

De Utrechtse kunstenaar Joop Moesman is de enige officieel erkende Nederlandse surrealist. Hij leefde zijn seksuele fantasieën uit in zijn werk dat destijds op veel weerstand kwam te staan. Ook nu in tijden van MeToo blijkt het werk van Moesman controversieel.

Joop-Moesman---Zelfportret---Man-en-Kunst.jpg
JOOP MOESMAN – ZELFPORTRET

Ossip Zadkine – ‘Zonnewijzer’ in kasteel Het Nijenhuis, Zwolle

Zaterdag 25 april

Met het beeld van een troostende moeder wilde de Russische kunstenaar troost bieden, net als met zijn wereldberoemde beeld ‘De Verwoeste Stad’ in Rotterdam.

Ossip-Zadkine---Zonnewijzer-Man-en-Kunst.jpg
OSSIP ZADKINE – ZONNEWIJZER

Als je niet kan wachten tot 20 april kan je hier de afleveringen van 2019 terugkijken!