KINDEREN OPVALLEND ACTIEF TIJDENS DIGITALE MUSEUMWEEK
23 april 2020

KINDEREN OPVALLEND ACTIEF TIJDENS DIGITALE MUSEUMWEEK

TIENTALLEN ACTIVITEITEN VOOR KINDEREN TIJDENS NATIONALE MUSEUMWEEK

Amsterdam 23 april 2020 – De Nationale Museumweek is dit jaar vanwege de coronamaatregelen volledig digitaal. En speciaal voor kinderen zijn er tientallen online extra’s bedacht. Naast dit specifieke online aanbod op museumweek.nl is er ook een speciale actie in het leven geroepen, de ‘Tikkit Talk Challenge’. De bedoeling is dat kinderen hun favoriete pronkstuk kiezen en daar een vlog over maken. De pronkstukken en informatie over de wedstrijd zijn te vinden op museumkids.nl. De hoofdprijs van de Tikkit Talk Challenge is een VIP-tour in een museum met je 5 beste vrienden en alle deelnemers krijgen thuis een speldje opgestuurd.

Het zijn natuurlijk gekke dagen. De school is dicht, reizen naar opa of oma kan niet en eindeloos buiten op avontuur gaan is ook niet de bedoeling. Gelukkig kunnen kinderen door het speciale online aanbod op museumweek.nl alsnog op avontuur. Zonder dat ze gevaar lopen. Hieronder zijn een aantal korte tips uitgelicht.

Op ontdekkingstocht

Zin in een spelletje? Het kan! Bij het Zuiderzeemuseum kunnen kinderen online een wandeling maken door het buitenmuseum en kunnen ze Streetview Bingo spelen. De kinderen moeten op zoek naar verschillende plekken en vullen de antwoordkaart in. Een kloppende bingokaart? Dan maken de kinderen kans op twee vrijkaarten. Is de avonturenhonger daarna nog steeds niet gestild? Bij Naturalis kun je de T.rex Trix thuis bezoeken!

Leren onderzoeken en leren proefjes doen? Dat kan bijvoorbeeld via het Universiteitsmuseum Utrecht en via het Teylers Museum. Beide musea geven leuke tips. Bij het Universiteitsmuseum Utrecht kan iedereen via een videoreeks allerlei proefjes doen. Het Teylers Museum heeft los van tips voor wetenschappelijke proefjes ook kleurplaten en tips voor hoe een kind zelf een kunstwerk kan maken.

Het Anne Frank Huis heeft het mogelijk gemaakt het online rond te kijken en zo het Achterhuis te ontdekken. En voor alle kinderen die archeoloog willen worden; het preHistorisch Dorp geeft iedereen handvatten voor hoe je voor één dag archeoloog kunt worden.

Het Maritiem Museum Rotterdam roept kinderen op om een kleurplaat te maken en naar hen op te sturen. Zij hangen de kleurplaten op. Zo maken kinderen samen een tentoonstelling voor de mensen op straat en iedereen die langs het museum loopt kan de kleurplaten van de kinderen zien. In het Van Gogh Museum kinderen krijgen teken- en schildertips aan de hand van een een video-serie, maar ook hier is aan de spelletjes liefhebber gedacht. Altijd al eens het Vincent van Gogh ganzenbordspel wil spelen? Of luister naar het verhaal over de vriendschap tussen Camille en de kunstenaar Vincent.

Tikkit Talk Challenge

Deze Museumweek is ook de Tikkit Talk Challenge gestart. Kinderen tot 12 jaar kunnen een vlog insturen over hun favoriete pronkstuk.De Tikkit Talk Challenge is onderdeel van museumkids.nl  waarmee kids op een leuke manier in aanraking komen met de Nederlandse musea. Zie bijvoorbeeld de Tikkit Talks van Floor en Mpho. Zij lieten hun vlogs woensdag zien in #OnsEchteGoudTV. Iedereen die jonger is dan 12 jaar kan meedoen met de challenge door een eigen vlog over een pronkstuk in te sturen op museumkids.nl. De inzender maakt kans op een VIP-museumbezoek met 5 vriendjes of vriendinnetjes.

Kijk voor alle tips en al het online aanbod op www.museumweek.nl en klik op ‘Voor families’ voor het aanbod voor het hele gezin.

Kijk voor de Tikkit Talk Challenge op: www.museumkids.nl

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de museale collecties van Nederland.

De Nationale Museumweek wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd en is vanwege de coronacrisis volledig digitaal. Dit jaar wordt de week georganiseerd samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het thema is “Ontdek samen, juist nu, ons echte goud – in vrijheid”.

Over de Museumvereniging

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties te stimuleren. De Museumvereniging is ook initiatiefnemer van het digitale platform Museumkids en de Museumkidsweek die jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie. Verder is de vereniging uitgever van de Museumkaart. In 2019 hebben zo’n 1,4 miljoen kaarthouders ruim 9 miljoen bezoeken gebracht waarvoor de musea meer dan 60 miljoen euro hebben ontvangen. Juist in onze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die we niet mogen vergeten. Met hun collecties verrassen en verrijken musea bezoekers, gemeenschappen en de maatschappij als geheel. Want alleen samen vertellen musea het steeds veranderende verhaal van onze samenleving.