Dag 6; KUNSTENAARS MAKEN SPECIAAL VOOR DE NATIONALE MUSEUMWEEK NIEUWE WERKEN GEÏNSPIREERD DOOR MUSEA
25 april 2020

Dag 6; KUNSTENAARS MAKEN SPECIAAL VOOR DE NATIONALE MUSEUMWEEK NIEUWE WERKEN GEÏNSPIREERD DOOR MUSEA

“Na het meest vreselijke, kan de kunst je ook weer oprichten.” Aldus Lucas De Man

Amsterdam 25 april 2020 – Vier kunstenaars hebben speciaal voor de Nationale Museumweek nieuw werk gemaakt. Deze kunstwerken werden live onthuld, getoond en besproken in de #OnsEchteGoudTV uitzendingen. Dit jaar is de zesde editie van de Nationale Museumweek, die in het teken staat van 75 jaar culturele vrijheid, volledig digitaal in verband met de coronamaatregelen. Een onderdeel van deze digitale editie zijn de dagelijkse uitzendingen die om 16:00 uur live worden gepresenteerd door Sahil Amar Aïssa. Op verzoek van de Museumvereniging, organisator van de Museumweek, gingen verschillende kunstenaars en artiesten naar een voor hen bijzonder museum. Deze musea werden speciaal voor hen geopend voor  een privérondleiding. Gebaseerd op de museale objecten die hen daar in corona-tijd exclusief werden getoond, hebben ze nieuw werk gemaakt. 

Nieuw werk van verschillende kunstenaars en artiesten

Maandag presenteerde Babs Gons, schrijver, theatermaker en spoken word artiest, haar nieuwe tekst. Zij was naar het Nederlands Tegelmuseum geweest. Een van de regels uit haar voordracht: ‘Laten we de wereld vooral in deze tijd betegelen met wijsheid, dat maakt ons sterker in onze strijd’.

Donderdag was het hedendaags kunstenares Mignon Nusteling die live in de uitzending een nieuw schilderij van haarzelf onthulde. Zij was naar het Museum Gouda geweest om een tentoonstelling over stillevens te bekijken. Ze maakte een actueel stilleven: ‘ik heb een stilleven op een kassaband geschilderd. Het thema van de Museumweek is culturele vrijheid. Maar wat is vrijheid in quarantaine? Ik heb geprobeerd dat zichtbaar te maken. Omdat deze tijd ook een klassenstrijd is. Privilegeverschillen worden duidelijk. De ene heeft luxe, de ander niet. Dat heb ik zichtbaar gemaakt op het schilderij; kreeft, bijzondere kaas, maar ook zeep, een handschoen en goedkope kleuren zoals geel en blauw’.

Afgelopen vrijdag was het de internationaal bekende kunstenaar Paco Raphael die een nieuw werk presenteerde. Hij ging naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en kreeg daar een rondleiding die hem creatief prikkelde. Dit nieuwe kunstwerk onthulde hij live en exclusief in de uitzending. ‘De schepen komen erin terug, de zee, een deel van de kleuren, maar natuurlijk ook Amsterdam, mijn eigen thuishaven. Het was een flinke klus om de kleuren feller en vrolijker te maken, maar het is gelukt. In het kunstwerk zelf zitten allerlei verrassingen verstopt. Meer dan 70 foto’s zijn erin verwerkt en waar ik meestal drie weken voor nodig heb, heb ik nu in vier dagen gedaan’.

Voor  aanstaande zondag komt Stef Classens in de uitzending. Classens was runner up bij ‘The Voice of Holland’ 2020 en was eerder winnaar van ‘De beste singer-songwriter van Nederland’. Hij gaat naar het Limburgs Museum en deelt een nieuw nummer geschreven naar aanleiding van dat bijzondere bezoek.

Het virtuele eerbetoon op de Dam aan 75 jaar culturele vrijheid 

Het online Gouden Pronkstuk op de Dam en het online aanbod van musea, zijn de belangrijkste onderdelen van de Nationale Museumweek 2020. Op de virtuele Dam kunnen mensen het eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid bekijken en daar zelf ook aan meedoen. Dit eerbetoon bestaat uit de ruim 400 pronkstukken van de musea én uit de zelf ingezonden persoonlijke kunstwerken van de mensen thuis. Ook is er het nog altijd groeiende online aanbod van de musea te zien. Inmiddels staat de teller op ruim 300 verschillende extra’s. De leden van de Museumvereniging, ruim 400 musea verspreid over heel Nederland, hebben in een recordtempo grote delen van hun collecties gedigitaliseerd zodat mensen daar nu alsnog van kunnen genieten.  Daarnaast zijn er workshops, speciale vlogs, filmpjes, opdrachten, unieke tours en 3D-belevingen. Tot nu toe hebben ruim honderdduizend mensen tijdens de Nationale Museumweek op die manier online musea bezocht. Anders is het erg onduidelijk of dit een terugblik is of waarom ik het lees, en dan niet alle dagen aan bod komen..

Dag 6 – wat viel er te beleven?

Museumweek was weer live: zesde uitzending #OnsEchteGoudTV

Met de zichtbaar trotse Adelheid Smit, curator van het TextielMuseum in Tilburg, was er een liveverbinding. Zij vertelde over de tentoonstelling ‘The Art of Lace’. “Het is een modetentoonstelling over hoe kantmakers samen met modehuizen samenwerkten om indrukwekkend mooie haute couture te maken,” aldus Adelheid Smit. Grote namen zoals Dior, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Chanel en Jean Paul Gaultier staan in de tentoonstelling. De tentoonstelling is nu toch te bekijken legt Smit uit: “Er zijn online tours beschikbaar waar je alle kledingstukken kunt bewonderen aan de hand van beeld en audio.” Een jurk van Chanel en een jurk van Iris van Herpen kwamen in de uitzending voorbij: “De trouwjurk van Chanel, bestaat helemaal uit kant en zit vol met veertjes. Het is echt vakmanschap, 1100 uur aan mankracht zit hierin, het beste werk wat je in de modewereld kan krijgen.” De jurk van Iris van Herpen is geïnspireerd op kant. Het is gemaakt van, met een laser dungesneden, hout,. Een innovatieve en nieuwe manier van kant maken. Nieuwe technieken, daar staat Iris dan ook bekend om.

Ook schoof de directeur van Museum Beelden aan Zee aan tafel, Jan Teeuwisse. Hij vertelde over welke tentoonstelling nu helaas achter gesloten deuren moet blijven: “Alleen de schoonmaker heeft deze collectie gezien. De buitenlandse gasten waren al onderweg, maar konden halverwege omdraaien. Na twee jaar voorbereidingen waren we klaar met de tentoonstelling van Germaine Richier, maar toen begon de corona-crisis en gingen de musea dicht.”

Maar speciaal voor de Nationale Museumweek en om te zorgen dat de tentoonstelling niet ongezien zou blijven hebben ze een oplossing gevonden. In de uitzending was een sneak preview te zien. “We hebben Francis van Broekhuizen gevraagd om te komen zingen in het museum. Tussen de beelden van Germaine Richier zong zij een prachtige Aria uit de Tosca van Puccini. De tekst luidt: ‘ik leef voor de kunst,’ vertelt Jan Teeuwisse over het idee om de operazangeres in te zetten in de online tour. Daarnaast heeft het museum momenteel een online workshop waarbij mensen kunnen leren hoe ze moeten boetseren: “We hebben veel medewerkers met kinderen, die zitten allemaal thuis. Daarom hebben we deze workshops opgezet. De bedoeling is dat jong en oud enthousiast raken om te gaan boetseren, geïnspireerd op de beelden van Richier.”

De derde gast was niemand minder dan Lucas De Man. Hij presenteerde deze week voor AVROTROS bij NPO2 het programma Man en Kunst waarbij hij op zoek gaat naar schitterende werken uit de vaste museale collecties. “Het verschil tussen een vakman en een kunstenaar is dat een vakman maakt en een kunstenaar een verhaal vertelt. Daarom vind ik het heel mooi om door middel van het programma ook verhalen te vertellen. Ik hoop dat mensen de verhalen meenemen en daar troost, humor of liefde uit kunnen halen,” vertelde Lucas De Man over het programma. Hij nam de kijker ook direct mee naar een favoriet kunstwerk van hemzelf. “Je ziet hier de Verwoeste Stad, een beeld geschonken aan Rotterdam. Een mensfiguur die ten hemel zijn handen richt, zijn hart is eruit gescheurd. Het staat voor verwoesting en voor negatief, maar ook voor hoop. Voor wederopbouw. Voor het idee dat je na het vreselijkste, je je ook weer kunt oprichten,” aldus Lucas De Man over De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine.

Parels uit het online aanbod waren deze keer onder andere van het Museum van de Vrouw. Elke vrijdag zetten zij een creatieve opdracht online. De creaties die mensen maken kunnen ze opsturen zodat er een online tentoonstelling ontstaat. Tevens werd de handstand-challenge van NEMO Sciencemuseum uitgelicht. En de virtuele tour van Museum Voerman kwam aan bod. Door deze virtuele tour is de tentoonstelling ‘in vervoering van Voerman’ nu alsnog te zien. Daarnaast was er in de uitzending ruimte voor twee TikkitTalks. De kinderen Joris en Ben maakte een vlog over een pronkstuk waar zij fan van zijn.

Online Gouden Pronkstuk

Sinds maandag kan iedereen in Nederland het online Gouden Pronkstuk bezoeken op de virtuele Dam. Hier zijn ruim 400 pronkstukken van musea te bekijken én honderden persoonlijk ingestuurde kunstwerken van deelnemers. Iedereen kan meedoen met het eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid door via museumweek.nl zijn of haar eigen foto in te sturen. Al bijna 600  Nederlanders hebben hun eigen kunstwerk opgestuurd als eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid.

Inhoud zondag, zevende en laatste uitzending:

Wat kun je morgen tijdens #OnsEchteGoudTV verwachten?

  • Drie deelnemers die hun persoonlijke kunstwerk hebben ingezonden voor het online Gouden Pronkstuk komen aan bod. Dit keer zijn dat onder andere politica Lilianne Ploumen en Zineb Raiss.
  • Het Marechausseemuseum, Noord-Veluws Museum en Museum Rotterdam presenteren hun ingezonden pronkstukken.
  • We belichten weer bijzondere en unieke online extra’s van musea. Onder andere van Museum Kasteel Wijchen, het Mauritshuis en het Zuiderzeemuseum.
  • Auke-Florian Hiemstra, onderzoeker bij Naturalis, komt vertellen over de virtuele tour die zij aanbieden. Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, komt praten over knipkunst. Luuk Heezen, presentator van Museumkaart Ontdekt, komt vertellen over hoe hij nu thematisch museumtours inricht.
  • Stef Classens komt live in de uitzending optreden. Op verzoek van de Museumvereniging is hij naar het Limburgs Museum gegaan en heeft op basis van zijn bezoek een nieuw nummer geschreven.

Kijk morgen om 16.00 uur naar #OnsEchteGoudTV op www.museumweek.nl

Ga voor alle laatste ontwikkelingen, activiteiten en nieuws naar www.museumweek.nl

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de museale collecties van Nederland.

De Nationale Museumweek wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd en is vanwege de coronacrisis volledig digitaal. Dit jaar wordt de week georganiseerd samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het thema is “Ontdek samen, juist nu, ons echte goud – in vrijheid”.

Over de Museumvereniging

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties te stimuleren. De Museumvereniging is ook initiatiefnemer van het digitale platform Museumkids en de Museumkidsweek die jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie. Verder is de vereniging uitgever van de Museumkaart. In 2019 hebben zo’n 1,4 miljoen kaarthouders ruim 9 miljoen bezoeken gebracht waarvoor de musea meer dan 60 miljoen euro hebben ontvangen. Juist in onze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die we niet mogen vergeten. Met hun collecties verrassen en verrijken musea bezoekers, gemeenschappen en de maatschappij als geheel. Want alleen samen vertellen musea het steeds veranderende verhaal van onze samenleving.

Meer nieuws

Dag 7; digitale Museumweek 2020 haalt record aantal bezoekers

Dag 7; digitale Museumweek 2020 haalt record aantal bezoekers

Dag 5; bezoekers kunnen nog twee dagen kiezen uit een aanbod van ruim 300 online extra’s

Dag 5; bezoekers kunnen nog twee dagen kiezen uit een aanbod van ruim 300 online extra’s

Dag 4; al honderduizend bezoekers in digitale musea

Dag 4; al honderduizend bezoekers in digitale musea