Dag 1; 300 Nederlanders doen mee aan eerbetoon op de Dam
20 april 2020

Dag 1; 300 Nederlanders doen mee aan eerbetoon op de Dam

Al 300 Nederlanders hebben hun eigen kunstwerk opgestuurd als eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid.

Amsterdam 20 april 2020 – Op het virtuele Gouden Pronkstuk op de Dam zijn naast de 400 museale pronkstukken, ook al 300 kunststukken te zien die door mensen thuis zijn ingestuurd als eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid. De Nationale Museumweek is dus veelbelovend begonnen! Vanochtend trapten we de week live af met de aftelvideo in de uitzending van WNL bij Goedemorgen Nederland. Dit jaar staan we stil bij 75 jaar culturele vrijheid en is de Museumweek volledig digitaal in verband met het coronavirus. Onderdeel van deze digitale editie is het online Gouden Pronkstuk waar de culturele sector én alle Nederlands een eerbetoon aan de culturele vrijheid brengen, virtueel rond het Nationaal Monument op de Dam. Daarnaast zijn er ruim 200 online extra’s die mensen digitaal kunnen bezoeken en is er elke dag een #OnsEchteGoudTV live uitzending. Alles is te beleven, ontdekken en te zien via museumweek.nl

Wat was er te zien in de uitzending van vandaag?

“In een half uur een heel museum online bezoeken?” Dat kan digitaal in het Noordbrabants Museum, aldus een zichtbaar trotse museumdirecteur Charles de Mooij. Het Noordbrabants Museum heeft een online tour laten maken met Lucas De Man. Daarnaast vertelde De Mooij over zijn favoriete kunstwerk; ‘Gezicht op Leende’, door Jan Sluijters. “Men vond z’n kleurgebruik te wild, maar samen met Mondriaan was hij een van de voorlopers. Hij heeft een enorme aanzet gegeven voor een nieuwe kunststroming. Zijn kunstwerken zijn bij ons museum nu online terug te zien.”

Ook was de directeur van Rijksmuseum Muiderslot, Annemarie den Dekker, te gast. Het Muiderslot is dit jaar zélf het pronkstuk: “Ik ben totaal onbescheiden, het pronkstuk is het hele kasteel! Binnen en buiten is het waanzinnig mooi en door de eerste aanblik raken mensen betoverd. Het is het stoerste kasteel van Nederland.” Ze legde uit waar de actie #SlotopSlot voor staat. “We hebben een programma bedacht voor iedereen, #slotopslot, met een verdiepende opdracht die mensen thuis kunnen doen. Deze week is het thema feest, vanwege Koningsdag. In de ridderzaal werden heel veel feesten georganiseerd en nu is de vraag hoe jij, met wie en in welke hoedanigheid je het feest zou organiseren?”

Ook schoven Yuki Kho en Ko van ’t Hek aan tafel. Zij leerden ons hoe als beginners naar kunst te kijken. Yuki: “Veel mensen hebben het gevoel dat kunst heel moeilijk is, wij willen laten zien dat je juist heel erg veel plezier kunt beleven aan kunst. Het gaat echt om de beleving. Kunst is een universele taal die iedereen spreekt.” En Ko vulde vervolgens aan: “Kunst hoef je niet te begrijpen, je moet het je gewoon laten raken. En als straks de musea weer open mogen, ga dan lekker kort naar een museum. Stop voordat je moe bent, zodat je écht geniet”.

Vervolgens schoof Babs Gons – spoken word-artist – aan. Zij is naar het Nederlands Tegelmuseum geweest en deed daar inspiratie op voor een tekst die ze exclusief deelde in de #OnsEchteGoudTV uitzending. De titel luidt: Tegelliefde. Een citaat: “Laten we de wereld vooral in deze tijd betegelen met wijsheid, dat maakt ons sterker in onze strijd”.  In de uitzending werden bovendien tips gedeeld over wat er deze week zoal te beleven is. Zo vertelt Matthea van het Kröller-Müller Museum aan bankhangers hoe ze moeten tekenen. Organiseert het Stedelijk Museum Amsterdam een ware live tour op Instagram. En kunnen mensen via de website van Museum Schokland digitaal mee op pad met gids en troubadour Johannes ten Have.

Een volle eerste uitzending en Sahil concludeert: “De deuren van musea zijn gesloten, maar de poorten naar de kunst, cultuur en creativiteit staan wagenwijd open – allemaal avonturen vanaf je bank te beleven!”

Bekijk hier de uitzending terug!

 

Inhoud dinsdag, tweede uitzending:

Wat kun je morgen tijdens #OnsEchteGoudTV verwachten?

  • Drie deelnemers die hun persoonlijke kunstwerk hebben ingezonden voor het online Gouden Pronkstuk komen aan bod: Bas Braakman, Fleur de Jong en Rens Guitjens geven tekst en persoonlijke uitleg.
  • Luchtvaartmuseum Aviodrome, Museum Henriette Polak en het Limburgs Museum presenteren hun ingezonden pronkstuk.
  • We belichten de online extra’s van het Kasteel Heeswijk, het CODA Museum en het Stedelijk Museum Vianen.
  • En we besteden onder andere aandacht aan de verhalen uit Utrechtse volksbuurten met het Nederlands Volksbuurtmuseum en praten met directeur Ron Dirven van het Vincent Van GoghHuis over hoe je bij hen virtueel door het hele museum kunt lopen.

Kijk hier om 16.00 naar #OnsEchteGoudTV Live

 

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de museale collecties van Nederland.

De Nationale Museumweek wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd en is vanwege de coronacrisis volledig digitaal. Dit jaar wordt de week georganiseerd samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het thema is “Ontdek samen, juist nu, ons echte goud – in vrijheid”.

Over de Museumvereniging

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties te stimuleren. De Museumvereniging is ook initiatiefnemer van het digitale platform Museumkids en de Museumkidsweek die jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie. Verder is de vereniging uitgever van de Museumkaart. In 2019 hebben zo’n 1,4 miljoen kaarthouders ruim 9 miljoen bezoeken gebracht waarvoor de musea meer dan 60 miljoen euro hebben ontvangen. Juist in onze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die we niet mogen vergeten. Met hun collecties verrassen en verrijken musea bezoekers, gemeenschappen en de maatschappij als geheel. Want alleen samen vertellen musea het steeds veranderende verhaal van onze samenleving.

Meer nieuws

Dag 7; digitale Museumweek 2020 haalt record aantal bezoekers

Dag 7; digitale Museumweek 2020 haalt record aantal bezoekers

Dag 6; KUNSTENAARS MAKEN SPECIAAL VOOR DE NATIONALE MUSEUMWEEK NIEUWE WERKEN GEÏNSPIREERD DOOR MUSEA

Dag 6; KUNSTENAARS MAKEN SPECIAAL VOOR DE NATIONALE MUSEUMWEEK NIEUWE WERKEN GEÏNSPIREERD DOOR MUSEA

Dag 5; bezoekers kunnen nog twee dagen kiezen uit een aanbod van ruim 300 online extra’s

Dag 5; bezoekers kunnen nog twee dagen kiezen uit een aanbod van ruim 300 online extra’s