Rondleiding door de Fluweelengrot

8 apr t/m 14 apr

Nauw verbonden met de rijke historie van de Kasteelruïne is de Fluweelengrot, het gangenstelsel onder de Kasteelruïne.
De Fluweelengrot is vermoedelijk in de 11de of 12de eeuw ontstaan. Laat u leiden door een gids die u meeneemt in de donkere geschiedenis van deze gangen.

Mergel werd door zogenaamde ‘blokbrekers’ gedolven uit de grot, om te gebruiken als bouwsteen voor de bouw van onder andere het Kasteel van Valkenburg. Het resultaat van deze mergelwinning is een uitgebreid labyrint van oude en grillige gangen.

De Fluweelengrot herbergt tal van geheimen en een schat aan indrukwekkende wandschilderingen, inscripties, vreemde sculpturen in de zachte mergelwand en een romantische kapel daterend uit de Franse tijd (18e eeuw).
In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de bezetting door de Duitsers diende de grot als schuilplaats voor de Valkenburgse bevolking en Amerikaanse troepen.

Aanvullende informatie

De rondleidingen zijn van 11:00 uur t/m 16:00 uur, elk heel uur. Prijzen Fluweelengrot en Kasteelruiïne Volwassenen (vanaf 12 jaar) €12,50 Jeugd (4 t/m 11 jaar) €9,50 Kind (0 t/m 3 jaar) Gratis Mueseumkaart Gratis Na de rondleiding in de Fluweelengrot, eindigt u vanzelf bovenop de Kasteelruïne. Deze mag u vervolgens zelf bezoeken zonder gids.