Openingsweekend Zwart Wit Grijs

14 apr t/m 15 apr

PIT Veiligheidsmuseum presenteert de tentoonstelling ‘Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog.’ De tentoonstelling is te zien van 14 april tot en met 4 november 2018.

Tijdens de bezetting kwam de Nederlandse politie in een lastige situatie. Enerzijds moest zij de Nazi-Duitse verordeningen uitvoeren en anderzijds moest zij de Nederlandse bevolking beschermen. Tussen collaboratie met Nazi-Duitsland (zwart) en verzet tegen Nazi-Duitsland (wit) zat een groot grijs gebied. Hoe ging de Nederlandse politie om met de toenemende onderdrukking?

Aan de hand van objecten, documenten, foto’s, video’s en persoonlijke verhalen geeft de tentoonstelling een genuanceerd beeld van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog. In video-interviews geven politiemensen van nu reactie op politiemensen van toen en geven zij voorbeelden van eigen dilemma’s waar zij mee geconfronteerd worden.

Museumkaart gratis, volwassenen € 9,50 / kinderen € 6,50 / gezinnen € 27,50. Geopend van dinsdag t/m zondag van 11:00-17:00 uur.