Onbekend werk van Vilmos Huszár ontdekt

9 apr t/m 14 apr

Ons museum heeft een tot nog toe onbekend werk van Vilmos Huszár (Boedapest 1884 – Hierden 1960) verworven. Hoewel zijn naam in de loop van de tijd naar de achtergrond is verdwenen, hoort Vilmos Huszár thuis in het rijtje Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Theo van Doesburg, met wie hij aan de wieg stond van De Stijl. Het betreft een werk in olieverf uit 1924, ‘Gezicht op Ermelo’. Voor het Stadsmuseum Harderwijk is het een belangrijke aanwinst. Bovendien is het gemaakt door een kunstenaar die het grootste deel van zijn leven heeft doorgebracht in (de omgeving van) Harderwijk. De bijzondere band tussen Huszár en Harderwijk leeft overigens symbolisch voort dankzij de ambtsketen die Huszár in 1956 ontwierp en die tot op de dag van vandaag door de burgemeester gedragen wordt.

'Gezicht op Ermelo' is tijdens de Museumweek te zien op de gratis toegankelijke begane grond van het Stadsmuseum.