Lezing Alex Engbers over ‘Poephout’

13 apr

Oud-Oldenzaler Alex Engbers verzorgt vrijdag 13 april een lezing in het Palthehuis. Hij zal spreken over zijn boek ‘Poephout, Dinkel aan de Wolga’.

Het boek beschrijft de reis van een arme familie uit het Lemselo van de 18e eeuw tijdens een vrijwel vergeten kleine volksverhuizing uit 1763. In korte tijd bouwen een kleine 25.000 West-Europeanen, onder wie honderden Nederlanders, een nieuw bestaan op aan de Wolga. Ondanks een hard klimaat en aanvallen van agressieve buurvolkeren komen ze tot welvaart. Hun graansilo’s raken gevuld, er verrijzen scholen en kerken. Twee buurdorpjes krijgen voor ons vertrouwd klinkende namen als Dinkel en Brabander.

In 1941 veegt Stalin het land van de Wolga-Duitsers echter van de kaart. Ze worden allemaal gedeporteerd, hun bezittingen ingepikt. Onrecht dat tot nu toe nauwelijks een plekje in de geschiedenisboeken heeft weten te veroveren.

De lezing in het Palthe Huis begint om 19.00 uur en duurt een uur. De entree voor de lezing is gratis voor Museumjaarkaarthouders, overige belangstellenden betalen € 2,50 inclusief museumbezoek. Na afloop is het boek ‘Poephout’ te koop voor een reductieprijs van € 10 (winkelwaarde €17,95).