Het Nijsinghhuis – ons echte goud

12 apr

Het Nijsinghhuis werd in 1971 voor het symbolische bedrag van 1 gulden door het echtpaar Jos en Janneke van Groeningen gekocht. Behalve de restauratie van het Nijsinghhuis, volgden in de jaren tachtig van de vorige eeuw de wandschilderingen van de Noordelijke Realisten. Matthijs Röling startte in 1983 met de ‘blauwe zaal’. Daarna volgden de bibliotheek en later de wanden van de entreehal. Eerder al voorzag hij hier samen met Wout Muller het plafond van een sterrenhemel. Wout Muller schiep in het achterhuis een erotisch kabinet. De ramen van dit kabinet kijken uit op de tuin, prominent aanwezig op de geschilderde panelen. Pieter Pander voorzag de achterwand van het koetshuis van een wandschildering. Verder beschilderden Clary Mastenbroek en Olga Wiese elk een vertrek in het bovenhuis.

Het Nijsinghhuis is alleen met een rondleiding te bezoeken. Rondleidingen vertrekken op afspraak om 11:30, 13:30 en 15:30. Reserveren via secretariaat@museumdebuitenplaats.nl Een rondleiding kost € 9,- p.p. Passepartout Museum De Buitenplaats inclusief rondleiding Nijsinghhuis € 15-,