Een middag van verwondering en nieuwsgierigheid

Leiden Zaterdag 13 april vanaf 12:00

Rijksmuseum Boerhaave zet de MuseumkaartMatch-middag in het teken van de 350ste geboortedag van de beroemdste wetenschappelijke duizendpoot Herman Boerhaave. Om dat  te vieren zijn er extra activiteiten en traktaties. Zo trakteert het museum op een lekkernij bij een kopje koffie of thee.

Maarten Keulemans (Wetenschapsredacteur bij de Volkskrant) interviewt historicus Luuc Kooijmans over zijn indringende Boerhaave-biografie. Waarom was deze wetenschapper zo bijzonder en hoe zag zijn leven eruit? Hiervoor dien je je wel vooraf aan te melden via; https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/Het-orakel-Herman-Boerhaave/

Daarnaast kan je meelopen met een van de instaprondleidingen over Herman Boerhaave, waar we  precies uitleggen waarom hij de ‘Leermeester van Europa’ genoemd werd en hoe hij in ons museumgebouw vroeger les gaf aan het bed van de patiënt.

Botjes ontdekken en onderzoeken
Herman Boerhaave onderzocht het lichaam en onze gezondheid. In zijn tijd was er veel minder bekend dan nu, en er werd gewerkt met verouderde informatie van toen men alleen nog maar dieren als basis van hun anatomische kennis had.

Om een beetje te proeven aan de ontdekkingslust die toen heerste onder de artsen, kan je bij ons ook botten en schedels ontdekken! Maar dan die van de slachtoffers van uilen… ga lekker pulken en kijk wat je ontdekt; muisjes of vogels? We helpen je om er precies achter te komen.

Ook heb je gelegenheid om onze jubileumtentoonstelling te bezoeken: Herman Boerhaave & de Gouden Eeuw van de wetenschap. En ervaar je in het Anatomisch Theater de verwondering en nieuwsgierigheid die wetenschappers van alle tijden heeft gedreven.

Natuurlijk is er in het museumcafé volop de gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje elkaar beter te leren kennen.

Tijdspad

12:00 – 12,45 Thema-rondleiding Herman Boerhaave
12.00 – 15.30 Botjes ontdekken en onderzoeken (doorlopend hele dag)
13:00 – 13.45 Thema-rondleiding Herman Boerhaave