De tas: een symbool van emancipatie

1 apr t/m 14 apr

Tijdens een zelfstandige rondleiding in Tassenmuseum Hendrikje ontdek je hoe tassen symbool staan voor de voortschrijdende emancipatie van de vrouw.

Aan de hand van 10 verhalen over emancipatie en powervrouwen is te zien welke rol tassen in de emancipatie speelde. De verhalen zijn verbonden aan speciaal geselecteerde tassen uit de collectie van het museum.

Een van die tassen is de handwerktas, die vrouwen vaak zelf maakten. Hierin vervoerden ze hun naaiwerk en -gerei. Borduurwerk en naaldwerk waren belangrijke manieren waarmee vrouwen hun eigen geld konden verdienen. Deze handwerktas dateert uit het begin van de 19de eeuw en vertegenwoordigde de handvaardigheden die vrouwen, ongeacht hun klasse, beheersten. Handwerken was niet alleen een hobby, het was voor veel vrouwen ook een belangrijke bron van inkomsten.

Ben je benieuwd naar de andere verhalen? Tot en met 14 april kun je alle bijzondere verhalen ontdekken.

De tentoonstelling is elke dag van 10:00 tot 17:00 te bezoeken.